ИТ работата вкъщи е желана, дори и по-ниско платена

Голяма част от ИТ професионалистите са съгласни да им бъде намалена заплатата, но да могат да работят от вкъщи, сочи проучване на сайта Dice.

35% от анкетираните през март твърдят, че биха приели до 10% по-ниско заплащане, за да работят дистанционно, заради повишението в цените на горивото, съобщи CNET News.

Едно 10-процентно намаление на заплатите на средните технологични професионалисти би означавало $7800 по-малко спечелени пари годишно за стандартите на САЩ, според Dice.

36% отговарят отрицателно, като настояват за същото заплащане за същата работа, докато 20% казват, че са съгласни на всякакъв вариант, защото в момента са безработни.

Като се пренебрегне фактът, че цените на горивата се покачват, въпросът за дистанционната работа получава почти идентични отговори с тези от преди три години, коментират от Dice.

Силното желание на ИТ специалистите да работят от вкъщи е в контраст с малкия брой на обявите в Dice, които предлагат подобен тип заетост. По-малко от 1%, или само 500 от 160 000 обяви в сайта този месец включват опция за дистанционна работа.

Въпреки че това е тенденция сред наемните работници в последните години, статистиката сочи, че повечето технологични лидери не са много склонни да я подкрепят. Dice смята, че ИТ мениджърите не са във възторг от идеята подчинените им да работят от вкъщи.

Предвид скромните 4% безработица в ИТ сферата в САЩ и недостига на кадри в определени области, Dice твърдят, че дистанционният начин на работа ще позволи на мениджърите да имат по-голям избор. По този начин предимство ще имат уменията, а не местоположението.

За да накара фирмите да подкрепят този начин на работа, изпълнителният директор на Dice – Алис Хил предлага това да се нарече „облачна заетост”. Така и CIO-тата ще го приемат.

Коментари по темата: „ИТ работата вкъщи е желана, дори и по-ниско платена”

добавете коментар...

  1. Va6to ime

    Нещо не ми е ясно.
    Нещо не се вдява.
    …………………………

  2. Mozo

    Не от 1600, а от 160 000 😉

  3. PRO it programmer

    Разбирасе , че е по добре като взимаш 3000$ и ти ги намалят на 2700 $ и живееш в БГ стандарт на живот.

  4. Момчил

    само 500 обяви от 1600 са само около 31%, а не 1%

Коментар