Intel може да препъне интерфейса USB 3.0

ИТ гигантът Intel може да попречи сериозно на навлизането на интерфейса USB 3.0. През третото тримесечие на годината компанията планира да пусне комплект от средства за разработка за новата си технология Thunderbolt, която конкурира USB, съобщи digitimes.com.

Thunderbolt поддържа предаване на информация със скорост до 10 Gbps. Според експерти, фирменият интерфейс може да възпрепятства USB 3.0.

По-рано Intel увери, че двете технологии ще съжителстват на пазара. Компанията планира да добави също интегрирана поддръжка на USB 3.0 в своите чипове. Наблюдателите на пазара смятат, че с подобна стратегия Intel цели просто да минимизира рисковете за себе си.

Thunderbolt вече се използва от Apple в лаптопите MacBook Pro. Японският производител Sony също планира да внедри технологията в свои продукти.

Според мнозина специалисти, в момента USB 3.0 се явява преходна технология, докато Thunderbolt е решение от ново поколение. Важен е и фактът, че Intel е най-влиятелният производител на процесори и чипсети и има силата да наложи нова технология.

Коментар