Sun се връща към Intel процесорите

Производителят на сървъри и работни станции Sun Microsystems е на път да си възвърне доверието в процесорите на Intel. Очаква се днес двете компании да обявят партньорство, съгласно което Sun ще произвежда машини, базирани на чиповете Xeon от Intel, твърди cnet.
Споразумението касае новите двуядрени процесори Xeon 5100 "Woodcrest" и четириядрените Xeon 5300 "Clovertown". Благодарение на тях, Intel успя да възстанови загубен пазарен дял от конкурента AMD.
В началото на 2005 година Sun се отказа от Intel в своите x86 сървъри за сметка на AMD Opteron с аргумента, че чиповете на Intel са по-бавни и имат по-голяма консумация.
Сървъри от новото партньорство между Sun и Intel ще се появят най-вероятно през първата половина на 2007 година. Очаква се Sun да пусне и работни станции с процесори на Intel.
В допълнение, Intel ще подкрепи версията x86 на операционната система Sun Solaris, издигайки я до масовия статус на Windows и Linux. Това означава, че процесорният гигант ще отдели инженерни ресурси за валидиране на системата и ще я подпомогне с хардуерна поддръжка, например за управление на консумацията на процесорите.

Коментар