Съвети за безопасно онлайн пазаруване

Повечето потребители знаят колко важно е да защитят личната си информация, когато пазаруват онлайн по интернет, но често не си дават сметка, че даден сайт не е обезопасен. А кибер-престъпниците са там, за да откраднат пари и лична информация с помощта на комбинативни онлайн измами.

Неотдавнашно проучване на McAfee установи, че за 54% от хората е трудно да определят дали даден сайт е безопасен за ползване. Освен това 87% от хората се чувстват разтревожени, когато се налага да споделят лична информация онлайн.

Това не е изненадващо, като се има предвид нарастващата престъпност. Един от проблемите е кражба на данните за самоличност. Но повече от половината анкетирани не знаят как да разберат дали един онлайн магазин е безопасен или не.

В своя най-нов електронен наръчник McAfee дава съвети, като гарантира, че онлайн пазаруването може да бъде не само забавно и приятно, но също така безопасно и сигурно. Ръководството предлага няколко основни  правила, които потребителите трябва да спазват.

Преди да извършите покупка

• Използвайте търсачка за сравнение на магазините, за да намерите най-добрите сделки, но обърнете внимание на цените – някои са твърде ниски, за да бъдат реални.

• Задължително установете наличието на физически адрес и телефон на компанията-търговец – свържете се по телефона и разберете дали имат представител.

• Потърсете потребителски мнения по форумите. Ако има няколко оплаквания от магазина, то трябва да се процедира внимателно.

• Ако доставката е за ваша сметка, разгледайте таксите и разходите, с които ви ангажират и се уверете, че те изглеждат разумни за вас. Трябва да знаете точно как те ще се отразят на крайната стойност, която ще платите.

• Проверете възможността за връщане на стоката обратно, при евентуален изтекъл срок на годност, нарушена гаранция на продукта, качество и т.н.

• Проверете времето за доставка.

• Прегледайте декларацията за поверителност на фирмата, за да видите как търговците ще използват вашата лична информация, регистрирана във формуляра за покупка. По този начин ще се уверите, че информацията няма да бъде споделена с трети лица.

Когато извършвате покупка

• Не пазарувайте от сайтове, в които усетите и най-малкото неудобство или заплаха за сигурността, просто се откажете, вероятно сте прави.

• Никога не следвайте линк от спам имейли и съобщения с неясен произход и подател.

• Проверете уеб адреса, за да бъдете сигурни, че сте на правилното място, внимавайте – сайтът може да се окаже фалшив.

• Уверете се, че мястото е защитено, потърсете знак за сигурност, например McAfee Secure, който показва, че сайтът е сканиран, проверен и безопасен. Подобна гаранция ще ви защити от кражба на идентичност, измама с кредитни карти, спам и други злонамерени заплахи. Можете да използвате и McAfee Sesure портал за пазаруване, в който са изброени хиляди сайтове, които обхващат милиони продукти. Всички тези обекти се проверяват ежедневно за сигурност и можете спокойно да им се доверите. В допълнение, проверете дали сайтът използва криптиране или кодиране при предаване на информация по интернет, като потърсите символ за заключване на страницата и проверка, за да се уверите, че уеб адресът започва с https:// вместо http://, което показва, че се използва кодиране.

• Използвайте кредитна карта за плащане, тя е  доста по-добра защита срещу измами от дебитната карта.

• Не използвайте обществен компютър, за да пазарувате онлайн. Ако го направите, има опастност напълно непознати за вас хора да получат достъп до историята на сърфирането ви и дори до цялата входяща информация, която сте използвали. За да избегнете това, ползвайте домашния си компютър.

• Използвайте само защитена връзка, тъй като хакерите винаги имат достъп до данните и информацията за плащане, ако мрежата не е защитена. Можете да се чувствате  напълно защитени със софтуера McAfee Total Protection, който ще ви предпази от вируси, шпионски софтуер и други неизвестен онлайн заплахи.

• Използвайте усилени пароли, трудно предполагаеми, с дължина най-малко десет знака, състоящи се от комбинация от цифри, букви и символи. Посетете центъра на McAfee и рубриката „Съвети за сигурност и техники за създаване на силни пароли”.

След приключване на покупката

• Запазете касовата бележка или прехвърлете на хартиен носител номера на вашата поръчка, както и всички възможни съобщения за използване на кредитната карта. Когато получите тези съобщения, огледайте ги внимателно и се уверете, че не са начислени допълнителни такси и тарифи.

• Проверете вашата покупка веднага след получаването, дали съвпада с поръчаната от вас стока, да не е повредена или счупена. Ако се наложи връщане на продукта, направете тази операция много бързо с цел да избегнете отказ или изтекъл срок за връщане на продукта.

Коментари по темата: „Съвети за безопасно онлайн пазаруване”

добавете коментар...

 1. 5ко

  Хайде да се научим да изписваме правилно думите!
  ма, чи – такива думи в писмената реч не съществуват.
  прелича – се пише с И – прИлича.
  Иначе се правиш на разбиращ, кое е реклама и кое не!
  Днешната младеж е сигурно е най-неграмотната съществувала някога(с малки изключения, разбира се)!

 2. z

  ma chi to McAfee bilo antivirusna xaxa.Malko mi preli4a na reklamka tuk ama malko 😛

Коментар