Samsung атакува Apple в американски съд

Apple нарушава 10 патента на Samsung в областта на мобилните телефони, твърди жалба на корейската компания, подадена във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния.

Според ищеца, Apple нарушава патенти, отнасящи се до фундаментални иновации, които повишават надеждността, ефективността и качеството на мобилните устройства и усъвършенстват потребителския интерфейс, съобщи Блумбърг.

В частност, става въпрос за патенти на технологии, които позволяват на телефона да поддържа едновременно гласова връзка и сърфиране в интернет, подобряват предаването на текстови съобщения и прикачени файлове, намаляват взаимното влияние на мобилните устройства и увеличават пропускателната способност на мобилните мрежи.

Samsung настоява съдът да издаде решение, което да предотврати по-нататъшно нарушаване на спорните патенти от страна на Apple, както и да получи компенсация от Купертино за нанесените щети.

Преди седмица Samsung заведе още три иска срещу Apple в Южна Корея, Япония и Германия. Сега компанията атакува своя конкурент в родината му САЩ.

Всъщност, Samsung контраатакува, тъй като още преди месец Apple заведе иск в един американски съд, обвинявайки корейския ИТ гигант в копиране на продукти с нейната марка. Реакцията на Samsung не закъсня и сега предстоят изтощителни съдебни битки между двете компании.

През миналата година Samsung зае второ място по брой на патенти, получени в САЩ, отстъпвайки само на IBM. В същото време Apple дори не влезе в челната десетка на „изобретателите", припомня Блумбърг.

Любопитна подробност е, че Apple купува от Samsung ключови компоненти за своите мобилни устройства.

Коментар