Започна проектът “Интернет на бъдещето”

Европейската комисия стартира днес първата фаза от публично-частно партньорство за интернет на бъдещето (ПЧП-ИБ) на стойност 600 млн. EUR.

Партньорството с бизнеса ще подкрепя иновациите в Европа и ще спомага за това предприятия и правителства да разработват интернет-базирани решения за управление на експоненциалното нарастване на данните, достъпни онлайн.

В настоящия си вид интернет не е в състояние да поеме бъдещите потоци от данни, нито да осигури желаната точност, устойчивост и безопасност, посочват от ЕК.

В рамките на партньорството ще бъдат проучени осем области, в които бурното развитие в обмена на данни може да стимулира иновациите и да осигури работни места в секторите на софтуера и на мобилните комуникации, както и при услугите.

Европейската комисия предоставя финансиране от 300 млн. EUR за 5 години, а европейските научноизследователски организации, публичният сектор и промишлеността се ангажират с насрещно финансиране в същия размер.

Стартираните днес проекти ще получат финансиране от ЕС в общ размер на 90 млн. EUR и още толкова от други партньори по проекта.

„Икономиката, основана на интернет, ще нарасне до 5,8% от БВП или почти 800 млрд. евро до 2014 г. А сме едва в началото на ерата на интернет. Европа трябва да мобилизира целия си талант да остане водеща в този сектор – ако изгубим инициативата, ще я поемат конкурентите ни в световен мащаб“, заяви Нели Крус – заместник-председател на Европейската комисия по цифровите технологии.

ЕС ще финансира проект FI-WARE с 41 млн. EUR. Целта е  създаване на основен платформен инструментариум, необходим за разработка на новаторски интернет услуги на бъдещето, свързани например с правото на неприкосновеност на личния живот, обработката на данни в реално време и изчислителните облаци. Желаещите да разработят свои иновативни решения ще получат свободен достъп до набора от инструменти.

Процесът на разработване на новаторски услуги ще бъде задвижен чрез поредица от широкомащабни тестове на новаторски интернет услуги и приложения, които ще се проведат в градове като Стокхолм и Сантандер.

Водещ елемент при разработките ще бъдат осем целеви проекти, финансирани с по около 5 млн. EUR в продължение на 2 години, които ще осигуряват напредъка в интернет на бъдещето по отношение на:

– данните за околната среда, които са обществено достояние (проект ENVIROFI);

– внасяне на по-интелигентен подход във веригата за създаване на добавена стойност при хранителните продукти (SMARTAGRIFOOD);

– извличане на ползи от управлението на електроенергията на общностно ниво (FINSENY);

– преустройването на градските зони с една по-интелигентна и ефикасна обществена инфраструктура (OUTSMART);

– свързаните в мрежа медии, включително игрите (FI-CONTENT);

– оптимизиране на веригите за добавена стойност при международната логистика (FINEST);

– личната мобилност (INSTANT MOBILITY);

– осигуряване на повече безопасност на обществените градски райони (SAFECITY).

Публично-частното партньорство за интернет на бъдещето включва 152 различни организации. Участват организации от 23 държави-членки или държави, асоциирани към Седмата рамкова програма за научни изследвания (РП7) на ЕС.

Първата фаза на ПЧП-ИБ ще продължи две години (2011 -2012 г.) и ще се състои в разработването на инструментариум за услуги от общо естество като прелюдия към втората фаза. Втората фаза (2013-2014 г.) ще се състои в широкомащабни изпитания на иновативни и комплексни интернет услуги и приложения в широк кръг от области из цяла Европа. Третата фаза (2014-2015 г.) ще цели превръщането на резултатите от тези изпитания в плодотворни цифрови екосистеми и тяхното свързване със съответните регионални политики в областта на иновациите.

Коментар