The Economist: България е най-мързелива

България е най-бедната държава в Европейския съюз. Но не само това – страната ни е “най” и по други показатели, както в ЕС, така и в световен мащаб.

Анализ на The Economis извежда истината за отношението към труда у нас, съпоставяйки България с водещи икономики като САЩ, Германия, Великобритания, Япония, Китай и Франция.

Данните сочат категорично, че България е страната с най-голям брой неработни дни – цели 55 в рамките на една година, извън съботите и неделите.

Как се формира тази дълга почивка? Първо, у нас има 13 официални почивни дни по повод различни празници, като в това отношение отстъпваме само на Япония (16).

Второ, работещите в България имат минимум 20 дни платен отпуск. Дотук неработните дни стават 33, което ни позиционира в средата на временната класация.

Най-голямата разлика обаче, която в крайна сметка ни прави категоричен лидер по неработни дни, идва от  болничните. България е абсолютен номер едно по този показател с 22 болнични дни годишно на работещ. За сравнение, тези дни в Германия са 7, а в социална Франция – 8.

Така с общо 55 неработни дни в годината средно на човек, България води на Франция (48), Великобритания (42), Германия (37), САЩ (35), Япония (36) и Китай (21).

Данните могат да се тълкуват и от друг ъгъл, а именно, че работещите у нас имат най-влошено здраве, тъй като точно болничните дни натежават в крайната класация. Тогава вместо “най-мързелива”, The Economist би могъл да каже за страната ни, че е “най-болна”.

Вероятно има страни по света с по-голям брой неработни дни, отколкото България. Но едва ли случайно The Economist е избрал за съпоставяне с развитите държави именно нашата страна – работим най-малко и сме най-бедни в ЕС. Изглежда логично.

Коментари по темата: „The Economist: България е най-мързелива”

добавете коментар...

  1. Иван

    Е това ми е писнало да го чета и слушам! Защото са абсолютни глупости :)))))))) Достатъчно са изписали хората преди мен, за да коментирам повече 🙂

  2. :)

    не ми се логва на тъпия сайт на тези педали да им напиша но както са обяснили хората по-долу просто да ми сравнят 3 неща:
    -работна седмица в частния сектор по часове
    -болничните на държавния сектор да се извадят
    -средна работна заплата на час

    и тогава да ни сравняват с много работливите страни Франция където за увеличаването на трудовия стаж за пенсия бяха национални протести война – много са работливи 🙂

  3. Крива сметка

    Eкономист вероятно не знаят, че в България има и отпуски по 45 дена в годината. Освен това има отработвани дни, заради сливанията по празниците. Така че могат да добавят още примерно 10 дена към сметката, с което ще станем недостижими завинаги!

  4. минал и заминал

    Тая статия мога да обобщя така:
    Ау как ми се спи!

    Генерализирани заключения, данни без цитиран източник, без описана методология на изследването…

    Иначе казано публицистика а не статистически верни данни.

    Та отивам си направя едно кафе, че скоро такава скука не бях чел!

  5. Болния

    А случайно, да са си направили труда, господата изследователи да проверят как седят нещата в частния сектор?!
    Не, нали.
    Тези извадки за болнични са от държавния сектор, в частния никой не може да си позволи да боледува толкова, защото веднага остава безработен…
    Проблема е в това, че ние като граждани позволяваме тия в държавния сектор да си правят каквото искат, а останалите в частния им плащаме и болничните и отпуските и всички….
    Държавата не прави нищо конкретно за частния сектор, само иска и иска и …….

  6. 5ko

    Това са някакви данни от въздуха на някой, който не си е свършил работата.
    Нека преброят тези, които след работно време вместо да се прибират вкъщи отиват да работят допълнително нелегално
    и нека преброят и тези, които работят събота и неделя. Тогава съм сигурен, че числата ще са различни, но е много по лесно да видиш едни готови цифри и без да ги провериш да тръгнеш да разсъждаваш и да правиш доклади.

  7. Blah

    Едни ядат пиле, други – зеле. Средностатистически се яде пиле със зеле. Тенденциозно, извратено тълкувание на фактите – това мога да кажа за оригиналния материал! И сега един въпрос с понижена сложност – можете ли да кажете средно общия брой работни часове за година за съответните държави и да направим пак едно сравнение, а?! 😉 Понеже Франция ще цъфне на дъното, но после е добре да видим и общия брой часове за цялото и население и…нещата ще започнат да си идват на мястото! Демографския проблем, дами и господа – него гледайте!

  8. минаващ

    Абе що не казвате например че работната седмица във Франция е 35 часа, ъъъъъъъъъъъъъъ…….

  9. Сашето

    Що за глупости ?
    Този анализ да си го…

  10. bobo

    Тия не са ходили в Гърция! В страна в която няма дума за Добро Утро, където магазините работят от 9 до 10 и от 5 до 7!
    Що за просташки изследвания! :)))

  11. :)

    Заплатката? А вашта…..

  12. BaLi

    Аман от броячи на залци

  13. iii

    А някой ще преброй ли колко време ни трябва, за да си преброим стотинките на касата на топлофикация… или в бензиностанцията?? Работим дори много повече отколкото би работил, който и да е гражданин на нормална страна, за мизерните заплати, които ни дават.

  14. пууу

    Намерили за кой да говорят пак …

Коментар