Потребители и разработчици се срещат в облака

„Мястото на информационните технологии в обществото и достъпът до тях са сред основните приоритети на съвременното демократично общество”, каза Първан Русинов, зам. министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пред участниците в партньорската среща-форум, организирана от софтуерния дистрибутор БиЕмДжи днес. Тема на събитието бе състоянието на софтуерния пазар в България и пътят за неговото развитие занапред.

Представители на бизнеса и държавата се обединиха около мнението, че информационните технологии имат ключово значение за развитието на страната

С участието си в редица европейски инициативи и проекти – предлагане на електронни услуги, достъп до широколентов интернет в по-малките населени места, Седма рамкова за подкрепа на ИКТ и др. – ще се стремим в България да бъде преодоляно цифровото разделение между големите градове и отдалечените региони, каза още Русинов. Според него, форуми като днешния са особено важни, тъй като те идентифицират целите пред ИТ сектора.

Частните и обществени облачни системи създават връзката между групите на разработчиците и потребителите

Георги
Ранделов
 

"В България има две групи хора – разработчици и потребители. Повечето български разработчици за съжаление са по-известни извън страната ни, отколкото у нас, което не е добре за развитието на софтуерния пазар в България. Именно тук е мястото и ролята на Microsoft – ние създаваме връзката между тези две общества, между потребители и разработчици. Според нас, тази връзка се създава чрез частни и обществени облачни системи", каза Георги Ранделов, изпълнителен директор на Microsoft България.

Той подчерта огромните възможности на Microsoft в облачните технологии, както и факта, че компанията подготвя и обучава „кадри, които да са новите ръководители на българските частни компании и държавни институции”.

Същевременно, Microsoft представи новия си продукт Office 365. "Това е услуга в облака, която е подходяща за всякакви организации – малки, средни и големи", каза Михаил Златанов, продуктов мениджър „Решения за бизнес продуктивност” в Microsoft България.  

 
Клиентите са факторът, който определя възприемането на облачните решения
 
 
Михаил
Златанов
70% от клиентите на Office 365 са нови потребители, основно от малкия бизнес или професионалисти, чиято работа е свързана с движение. Към продукта проявяват интерес и клиенти, които не желаят да купуват нови сървъри, а чрез абонамент да ползват хибридни, частни или обществени облаци.

„Microsoft изцяло залага на облака, тъй като според нас това е следващата нова вълна в ИТ. Клиентите са факторът, който определя възприемането на облачните решения. Затова и Office 365 е готов за всички клиентски сегменти и фирми от всякакви размери. Решението е с нови възможности, които се отличават от стандартния подход”, каза още Златанов.

Боян Бойчев, управител на БиЕМДжи, направи анализ на българския ИТ пазар през 2010 и 2011 г. За миналата година той се оценява на $900 милиона, а през 2011 г. се очаква да достигне $940 милиона, което е около 5-6% ръст, коментира Бойчев. Той се спря на тенденциите, които характеризират ИТ пазара в България и на очакванията за развитието му през 2011 г. (подробен анализ на пазара очаквайте в продължението на темата в сряда, 4 май). 

по темата: „Потребители и разработчици се срещат в облака”

добавете коментар...

  1. NoFear

    Май се събрали повече, за да рекламират продукта на Майкрософт…

Коментар