Dell опакова сървъри с материал от гъби

Компютърният производител Dell ще въведе в употреба нов материал за пакетиране на сървъри. Уплътнения, направени от гъби, ще заменят използвания в момента дунапрен, съобщи GreenTech.bg.

Опаковъчният материал е създаден от компанията Ecovative Design, стана ясно на конференцията Fortune Brainstorm Green. Dell е първата технологична компания, която ще използва новите уплътнения.

Гъбените опаковки са тествани много сериозно в лабораториите на Dell, за да се провери дали отговарят на високите стандарти за защита на продуктите по време на доставки, твърди шефът на пакетирането Оливър Кемпбъл в своя блог.

Ecovative произвежда опаковките от отпадъци като памукови семена или дървесни частици, към които добавя гъбени корени, за да придобият желаната форма. Цялата необходима енергия за производство на уплътненията се добива от отпадъчни въглехидрати и захари.

Dell ще използва новите материали при пакетиране на сървъри PowerEdge R710.

Използването на гъбени уплътнения е част от усилията на компанията да разчита все повече на алтернативни материали. От края на 2009 година производителят заменя някои пластмаси и дунапрени с бамбук за опаковане на своята електроника от рода на лаптопи, таблети и смартфони.

Кемпбъл пояснява, че Dell използва различните типове алтернативни уплътнения за различни цели. Гъбените материали пазят тежки машини, каквито са сървърите, докато бамбукът се използва за лаптопи и телефони. През 2012 година компанията планира да намали материалите за пакетиране с близо 10 тона.

Коментар