Проведе се университетски  ден на SolidWorks

Пред пълна зала със студенти и преподаватели се проведе традиционният Университетски ден на SolidWorks в Технически университет – София, организиран от ДиТра, CAD/CAM център на ТехноЛогика. Събитието се състоя за осми пореден път и беше официално открито от ректора на университета – проф. д-р инж. Марин Христов: „Винаги е приятно, когато се случват такива истински партньорства – когато истински фирми представят истински продукти, които са индустриални световни стандарти в 3D проектирането. От вас се очаква да използвате пълноценно тези софтуерни тулове, подпомагащи работата на хиляди инженери по света”.

По време на Университетския ден освен представяне и атрактивно демо на най-добрия 3D CAD, Цветан Стоянов, ръководител на ДиТра анонсира двата проекта за изучаване на нови дисциплини в ТУ – София, които са част от програмата „Инженерното образование – солидно и работещо”. Студентите в Машинно-технологичния факултет вече ще изучават приложението на съвременните средства за цялостно управление на инженерните данни – PDM (Product Data Management). ДиТра се ангажира да осигури за времето на преподаване безплатни лицензи на SolidWorks Enterprise PDM, заедно със съответните безплатни учебници и курсове за преподаватели. Отново със съдействието на CAD/CAM центъра на ТехноЛогика в Машиностроителния факултет ще се преподава програмиране на NC машини на базата на CAM продуктите Delcam for SolidWorks и FeatureCAM.

Бе обявено и началото на университетското състезание по SolidWorks, чийто финал ще се проведе през юни по време на 12-тата среща на приятелите на SolidWorks.

За разлика от предишни години, когато гостуващи лектори бяха представители на различни машиностроителни фирми, разказващи за своите постижения и предизвикателства, този път инженерите от ДиТра споделиха каква е тяхната формула за професионална реализация – от залите на ТУ – София до успешни CAD/CAM специалисти. Антон Нанчев, Красимир Василев, Михаил Кожухаров и Велин Недялков са възпитаници на ТУ – София, които работят в ДиТра между 4 и 7 години. Днес всеки един от тях е намерил своето място в екипа на фирмата, с това, в което е най-добър – като техническа поддръжка на клиентите на SolidWorks или Delcam или пък в областта на маркетинга и продажбите. Интересен и показателен е фактът, че за трима от тях пътят към желаната работа в ДиТра е започнал именно от участие в студентското състезание по SolidWorks. Всички те разказаха от първо лице как са се запалили по софтуера за инженерно проектиране SolidWorks и как той се е превърнал в тяхна професионална страст и възможност за реализация в българска фирма – с много ентусиазъм, труд и знания.

Коментар