Монтираха брояч на катастрофите пред ВМА

Светлинно табло пред ВМА в София отброява загиналите при пътни инциденти. От днес то ще напомня на шофьорите да пазят живота на пешеходците, съобщи МВР.

Инициативата за поставяне на светлинното табло е КАТ „Пътна полиция” – СДВР, ръководството на Военномедицинската академия и Асоциацията на пострадалите при катастрофи.


Светлинното табло пред сградата на ВМА показва броя на загиналите в катастрофи, както и при военни конфликти

Таблото е монтирано на предния корпус на академията и посочва броя на загиналите при пътни инциденти. Паралелно с тази статистика дисплеят на „брояча на катастрофите” показва и данни за загинали военнослужещи при военни конфликти.

Целта на паралелната статистика е да покаже, че войната по пътищата в България взима повече жертви, отколкото реалните бойни действия при военни мисии.

„Със светлинната информация  се  опитваме да привлечем вниманието на участниците в движението да не станат част от тъжната статистика” – заяви при откриването на таблото ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.

Загиналите при пътни инциденти в страната от началото на годината са 186, а загиналите военнослужещи в Ирак – 25. Само през април в страната при пътно-транспортни произшествия са загинали 52-ма. За цялата минала година жертвите на войната по пътищата на страната са 775 души, а общо загиналите в Ирак – 60.

Трета поредна година пътно-транспортната обстановка в столицата се подобрява, въпреки това продължават да загиват хора, много повече са ранените” – посочи комисар Ваньо Стоевски, началник на „Пътна полиция” – СДВР

Подобна практика е въведена в много европейски страни и монтираните дисплеи напомнят, че човешкият живот е крехък – поясни председателят на УС на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Важно е, при всеки инцидент участниците в пътното движение бързо да съобщават на тел. 112, от обаждането може да зависи човешки живот –  допълни Стоян Грамиков, директор на Националната система 112.

по темата: „Монтираха брояч на катастрофите пред ВМА”

добавете коментар...

  1. marto

    скъпи шофьори, като минавате от там, непременно гледайте таблото а не пътя, иначе може да не забележите увеличението на бройката убити след като сте минали през някоя от 3000 пешеходни патеки пред ВМА зяпайки светкащата кутийка

  2. Arh

    Абе, не ви ли е срам, дори и с това да перете пари. Коя фирма се нагрухтя с пари да им купите на петорна цена некво абсурдно и ненужно табло и още толкова пари и за монтажа му !?!?!?!??!?

Коментар