Бъдещето: гъвкави смартфони и компютри

Не един и двама специалисти се изкушават да предсказват бъдещето на компютрите и смартфоните. Поредната прогноза идва от група канадски учени.

Екипът на Роел Вертегаал представи наскоро работещ прототип на гъвкав смартфон, наречен PaperPhone. Устройството прави всичко, което може един обикновен смартфон, но се отличава с гъвкавия си E Ink дисплей с диагонал 9,5 см.

„Това е бъдещето. Всичко ще изглежда така в близките пет години”, казва Вертегаал, ръководител на Human Media Lab към Queen’s University, където е създадено устройството.

PaperPhone е по-удобен от класическите смартфони, като се започне с това, че приема формата на джоба, в който се поставя, поясняват неговите създатели в публикация на университетския сайт.

Прототипът е подходящ за разговори, четене на е-книги, слушане на музика и водене на бележки. Страниците се прелистват с много по-естествени движения, отколкото натискането на бутони. При рисуване по екрана потребителят изпитва усещане, максимално близко до това при рисуване с молив на лист хартия.

PaperPhone ще бъде показан на 10 май на конференцията CHI 2011 (Computer Human Interaction) във Ванкувър. Очаква се разработчиците да представят и тънък компютър Snaplet, който се носи на китката. Новите гъвкави устройства не консумират енергия, когато няма взаимодействие с тях.

Коментар