Калкулатор-легенда навърши 30 години

Легендарният калкулатор HP 12c навърши 30 години. Макар и със значително променени технически характеристики, устройството се предлага в неизменен външен вид от 1981 година насам и е един от най-успешните калкулатори пускани някога на пазара.

HP 12c работи под управление на операционна система Reverse Polish Notation. Моделът е достъпен на цена от 70 долара, става ясно от официалния сайт на продукта. Въпреки че превъзхожда няколко пъти цената на стандартен калкулатор, HP 12c си остава най-продаваният калкулатор в историята на HP.

Старите счетоводители и до ден днешен не се разделят с HP 12c, пише Уол Стрийт Джърнъл. Калкулаторът предоставя всички необходими изчислителни възможности и освен това е много здрав – не се поврежда при падане на асфалт, например.

През 2003 година HP пусна специалния модел 12C Platinum с незначително променен дизайн, повече памет и разширен набор от функции. Моделът се предлага на цена от 80 долара. Същевременно се появи и приложение за iPhone, която имитира напълно външния вид и всички функции на HP 12c.

по темата: „Калкулатор-легенда навърши 30 години”

добавете коментар...

  1. любопитко

    Сигурни ли сте, че Reverse Polish Notation е операционна система!?

  2. Ахим

    Reverse Polish Notation е алгоритъма определено… няма такъв OS 🙂

  3. Blah

    Име, благодаря за статията. В случая обаче смисъла на operating system не мисля, че е операционна система (ОС), а системата (начина) на опериране с калкулатора. 🙂

  4. Име

    Да, именно това е операционната система http://users.ece.gatech.edu/mleach/revpol/

  5. Blah

    Reverse Polish Notation – това не е ли обратната полска нотация; как се задава аритметичния израз при работа с калкулатора – първо операндите, после операцията…постфиксно, демек? Каква операционна система, какви 5 лева? 🙂

Коментар