Мобилно зарядно се „храни” с водород

На пазара се предлага огромно разнообразие от аксесоари за мобилни устройства. Някои от тях сякаш са взети от научно-фантастичните филми.

Една от най-любопитните джаджи е зарядно устройство, което работи с водород и малко количество вода – колкото от супена лъжица. PowerTrekk използва усъвършенствана технология myFC за превръщане на водород в електричество, пише GreenTech.bg.

Подобно зарядно има предимство спрямо слънчевите зарядни, защото работи независимо от това какво е времето. Но от друга страна, изисква смяна на горивото, така както се сменят принтерните консумативи.

Създателите на зарядното от едноименната шведска компания PowerTrekk твърдят, че техният продукт е подходящ за всякакви мобилни устройства – телефони, камери, GPS навигатори и др.

Зарядното съчетава в едно портативна батерия и горивна клетка. Батерията може да работи самостоятелно като готов източник на енергия или да бъде в ролята на буфер за съхранение на енергия от горивната клетка. Последната пък позволява незабавно зареждане дори и от напълно изтощена батерия – достатъчно е само да поставите водородния пакет и да добавите вода.

PowerTrekk се свързва към устройствата, подлежащи на зареждане, през USB интерфейс. Шведският производител работи с дистрибутори и на сайта си не е публикувал цени на зарядното.

Коментар