ПРОФОН очаква над 4.5 млн. лева от права за музика през 2011 г.

Над 4.5 млн. лв. приходи за правоносители – артисти-изпълнители и продуценти на звукозаписи – се очакват у нас от използването на музика през 2011 г., според финансовия план на ПРОФОН за 2011 г., приет от общото събрание на организацията в края на април.

Очакванията са за ръст от 20-25% на приходите от т.нар. публично изпълнение на музика в търговски и туристически обекти, в резултат на усилията на ПРОФОН на този все още неразработен изцяло пазар на потребление на защитено съдържание.

Българското дружество за колективно управление на сродни права в музиката генерира възнаграждения за правоносителите, като лицензира използването на звукозаписи и видеозаписи от страна на радио- и телевизионни оператори, интернет медии, туристически и търговски обекти, кабелни, сателитни и цифрови оператори, както и от използването на българската музика от каталога на ПРОФОН в чужбина.

На общото събрание на организацията стана ясно, че през последните 15 месеца ПРОФОН е регистрирал рекордни нива на разпределение и изплащане на тези средства – над 5.5 млн. лв. са разпределени на правоносителите, а близо 3.7 млн. лв. са реално изплатените на артисти и продуценти възнаграждения, като изплащането продължава.

През последната година е нараснал значително и каталогът, който дружеството представлява. Това се дължи както на влизането на нова членска маса от български продуценти и изпълнители, така и на сериозното увеличение на броя споразумения за взаимно представителство с организации за колективно управление от цял свят.

Към момента сдружението представлява звукозаписите и видеозаписите на всички световни гиганти на звукозаписната индустрия, а също и репертоара на над 25 хиляди независими музикални компании. ПРОФОН обединява и правата на стотици хиляди артисти-изпълнители. Броят на членовете на дружеството вече е 150, след като на общото събрание бяха приети нови 24 артисти-изпълнители и музикални продуценти.

На Общото събрание стана ясно още, че ПРОФОН е поканен за асоцииран член на Съвета на дружествата за колективно управление на правата на артистите изпълнители – SCAPR, най-престижната международна организация, обединяваща артисти-изпълнители.

Преди Общото събрание бе подписано и рамково споразумение между организацията на артистите-изпълнители и музикални продуценти и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Документът урежда начина, по който радиостанциите, членове на АБРО, ще се издължат на ПРОФОН за използването на музика през 2009 и 2010 г.

по темата: „ПРОФОН очаква над 4.5 млн. лева от права за музика през 2011 г.”

добавете коментар...

  1. :)

    почти са си уцелили името само да сменят последното О с А 🙂

Коментар