ЕС създаде работна група за е-здравеопазване

Работна група на ЕС ще съветва по въпросите за внедряване на електронното здравеопазване (eHealth) в помощ на пациентите и системите на здравеопазване в Европа. Днес в Будапеща групата заседава за първи път. Тя ще оценява ролята на ИКТ в областта на здравеопазването и социалните грижи и ще предложи начини да се ускори въвеждането на нови подходи към здравното обслужване.

Различни приложения от областта на ИКТ вече са в услуга на пациентите. Те позволяват например диагностициране и лечение от разстояние и защитен обмен на здравните данни на пациента. Неотдавнашно проучване в сферата на електронното здравеопазване обаче показва, че болниците все още не използват пълния потенциал на ИКТ. Независимо че повечето болници разполагат с високоскоростен интернет, едва 4% от тях предоставят на пациентите си достъп до техните медицински данни онлайн.

Същевременно електронното здравеопазване крие сериозен потенциал за развитие: благодарение на него здравните работници могат да отделят повече време на пациентите си, то може да осигури повече самостоятелност и независимост на пациентите и възрастните хора и да спомогне за разработване на нови техники за диагностициране, на основата на различни модели.

„Крайно необходимо да се осигурят оперативно съвместими ИКТ системи и медицинско оборудване, за да могат пациентите да ползват трансгранични здравни услуги“, заяви комисар Джон Дали.

Консултативната група на високо равнище включва работещи в сферата на здравеопазването, представители на пациентите и средите на медицината, фармацевтиката и ИКТ, правни експерти и политически лица. Тя ще съветва Комисията относно прилагането електронно здравеопазване при диагностициране, превенция и лечение.

Групата ще разгледа и начините за постигане на оперативна съвместимост на електронните здравни услуги и технологии в ЕС. Нейна задача също е да проучи взаимовръзките между различните инициативи в областта на електронното здравеопазване, телемедицината и социалната политика.

Коментар