Едрият бизнес бележи ръст у нас

Сумарните приходи на компаниите от Топ 100 в България през 2009 г., публикували баланси за 2010-та, показват ръст от 3,25%. Общо, обявените приходи възлизат на 38,3 млрд. евро, съобщи блогът на анализаторската аганция CBN.

Едрият бизнес в България, който CBN изследва от 1992 година, се състои от около 160-180 компании. Минималният приход на участниците в клуба на стоте най-големи за 2009 е $103 млн. В голямата си част това са чуждестранни инвеститори, държавни монополи и големи български дистрибуторски компании.

Приходите на фирмите само от нефинансовия сектор (общо 6,49 млрд. евро) бележат ръст от 2,92% за периода 2010/2009. Добрата новина е, че ако се запазят, тези резултати ще са много по-добри от кризисния спад в сумарните приходи на Топ 100 за периода 2009/2008 от цели минус 20,1%, коментира CBN.

Резултатите на едрия бизнес са показателни за общото състояние и тенденции на бизнеса в България, допълват от агенцията.

по темата: „Едрият бизнес бележи ръст у нас”

добавете коментар...

  1. ATILA

    Ковачки си изнесе бизнеса в офшорни зони и няма да плаща данъци. Да плащат баламурниците.
    Едрият бизнес у нас също е обвързан и с политическата шайка която дойде на власт.
    От там лапат обществени поръчки, които не са за всеки и други шуро-баджанашки облаги.
    В крайна сметка едрият бизнес не облагодетелства обществото, а напротив ограбва обществото за да пълни джобовете на шепа тарикати.
    Щом едрият бизнес расте – за нас идва краят на дните….

  2. Someone

    Едрият бизнес е на чужди компании, които изнасят капитала от България.
    Не знам какво точно е показателното в това. Може би това, че всички ще се облагодетелстват от България за сметка на съкратените от средният и малък български бизнес и обедняването на нация=
    А то пък и една нация и то пък едно правителството :(((((

  3. ATILA

    Едрият бизнес не е показателен за икономиката.
    Ако нещо закъсат нещата той ще се премести в други държави
    (затова се нарича едър бизнес).
    Тук едрият бизнес намира най-евтината работна ръка в Европа и сравнително най-ниските данъци, а това не е повод за радост.

Коментар