М-Нетуърк изгражда оптична GPON мрежа

М-Нетуърк, дъщерно дружество на Мобилтел, което управлява придобитите компании за фиксиран интернет Spectrum Net и Megalan Network, обяви планове да изгражда и развива оптична мрежа в България, основана на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технология.

Новата мрежа ще осигури услуги с много по-висока скорост в сравнение с медната мрежа – до 2.4 GBps, съобщи М-Тел.

Стартът на услугите, предоставяни през GPON мрежа, е предвиден за 16 май в София. До края на годината М-Нетуърк планира да разшири GPON покритието в градовете Пловдив, Варна и Бургас. В средносрочен план дружеството цели да постигне национално покритие.

Към момента изградена мрежа има в столичните квартали Лагера, Славия, Бели Брези, Хиподрума и Стрелбище. От 16 май домакинствата в тях ще могат да се ползват услугите на новата технология.

На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. Предимствата на GPON технологията включват възможности за интегрирано предоставяне на HD телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с високо качество през една и съща платформа.

Пасивната оптична мрежа (PON) е от типа точка до много точки, като осигурява оптично свързване и използва незахранвани оптични сплитери. Нововъведението в тази технология е, че тя позволява оптична връзка до всяка крайна точка – домакинство или офис.

Освен това пасивната оптична мрежа е „зелена“ – тя не зависи от електрозахранване, защото между техническия център и клиентите изцяло се използва пасивно оптично влакно, което пренася данни посредством светлина на огромни разстояния и използва значително по-малко енергия от медните кабели.

Реализираната по тази технология оптична среда може да увеличава капацитета си с подмяна само на крайните устройства.

по темата: „М-Нетуърк изгражда оптична GPON мрежа”

добавете коментар...

  1. Ванката

    Цените също са достъпни, можеш да разбереш на сайта им. Вече адски много хора са доволни от тях! 🙂

  2. Nett

    а цената ?

  3. Красо

    Супер, много добре се справяте. Продължавайте в същия дух!

Коментар