Софтуерното пиратство у нас е намаляло

Делът на използвания нелицензиран софтуер в България е спаднал с 2 пункта през 2010 година, достигайки рекордно ниско за страната ни ниво от 65%, сочат резултатите от глобално проучване на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС/BSA), направено съвместно с IDC.

Загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 113 милиона щ.д., в сравнение със 115 милиона щ.д. през 2009 г.

“За първи път от 2006 г. насам България отчита спад на нивото на софтуерното пиратство с 2 пункта – обстоятелство, с което част от съседните нам държави не могат да се похвалят за изминалата година”, заяви Велизар Соколов, юридически представител на СИБС у нас.

“Очевидно предприетите през 2010 г. мерки и въвеждането на алтернативни превантивни способи за защита на правата върху компютърни програми дават своите резултати, което се отразява благоприятно не само върху намаляване на загубите от софтуерното пиратство, но и очертава една нова тенденция към постепенно нормализиране на софтуерния пазар”, допълни Соколов.

Според него, макар и да се доближаваме до средния процент, отчетен за държавите от Централна и Източна Европа – 64%, все още ни предстои дълъг път в достигането на нивото от 35% за страните от Европейския съюз.

В началото на май стартира нов етап на кампанията ограничаване на софтуерното пиратство, започнала през пролетта на 2010 г.. На около пет хиляди компании ще бъдат изпратени разяснителни писма, като предстои последващ административен контрол, съобщи Георги Дамянов, Директор Дирекция „Авторско право и сродните му права” към Министерство на културата.

Той коментира, че отчетените положителни резултати се дължат до голяма степен и на добрата работа на Министерство на културата в контекста на подписания със СИБС през месец април 2010 г. Меморандум за сътрудничество, проведените две вълни на превантивната информационна кампания и извършваните редовни административни проверки срещу дружества, за които има данни, че използват нелицензирани софтуерни продукти.

Проучването на обществените нагласи, направено съвместно с Ipsos Public Affairs, сочи подкрепа за правата върху интелектуална собственост сред 7 от 10 анкетирани лица. Интересното е, че такава подкрепа се забелязва повече в пазарите с високо ниво на софтуерно пиратство. Признаването, че лицензираният софтуер е по-сигурен и надежден от пиратския, също се съдържа в изследването.

Проблемът е, че у мнозина потребители все още липсва разбирането дали най-често срещаните начини за придобиване на софтуер, като свалянето му от интернет посредством Р2Р мрежи или закупуването на една програма за инсталиране на повече компютри, се считат за легални или не, коментираха от BSA.

“Тези резултати за пореден път доказват необходимостта от провеждане на разяснителни кампании като продължаващата вече няколко години инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, насочена към повишаване информираността на потребителите, в това число и на местния бизнес, че софтуерът свален през Р2Р мрежи е често нелегален, а инсталирането на една закупена компютърна програма върху повече компютри е пиратство”, заяви Велизар Соколов.

Загубите от използване на пиратски софтуер в Централна и Източна Европа възлизат на 5,506 млрд. щ.д. В световен мащаб, загубите са достигнали рекордните 59 млрд. щ.д. – почти двойно от отчетеното през 2003 г., когато е започнало проучването.

Половината от изследваните 116 географски региона имат ниво на пиратство 62% или повече, при ниво в световен аспект от 42%.

Развиващите се икономики са се превърнали в двигател на софтуерното пиратство. Нивата в развиващия се свят са 2.5 пъти по-големи от тези в развитите пазари, а загубите от използването на пиратски софтуер (около 32 млрд. щ.д.) са повече от половината, отчетени като цяло за територията на целия свят.

Най-често цитираните предимства на лицензирания софтуер са достъпът до техническа поддръжка (88%) и защитата от хакерски и зловреден код (81%).

Сред често срещаните начини хората да бъдат въвлечени в пиратство е покупката на едно копие от компютърна програма и инсталирането му на много на брой компютри.

Значителна част от потребителите на територията на целия свят считат, че правата върху интелектуална собственост (ПИС) и тяхната закрила водят до осезаеми икономически ползи: 59% в света считат, че ПИС подпомагат местните икономики, докато 61% в света считат, че ПИС създават работни места.

по темата: „Софтуерното пиратство у нас е намаляло”

добавете коментар...

  1. Иван

    Има безплатен и отворен софтуер, който работи както под Linux така и под Windows. Така че никой не може да минава оправданието, че аз не мога, не знам или пък не искам да ползвам Linux. Тогава ползвайте си Windows, с алтернативни, качествени и свободни програми. Хората трябва да са информирани и да имат право на избор – да знаят че има и нещо друго по-добро и легално.

  2. Иван

    Важно е Technews, да обърне внимание и да образова и информира хората, че голяма част от комерсиалният пиратски софтуер има алтернативи свободни, отворени и легални, които дори често се оказват по-добри и качествени.

Коментар