Намаляват светодиодите в LED мониторите

3M Uniformity Tape подобрява яркостта на LED LCD панела (вдясно)

Нова технология на 3M ще позволи да бъде намален броят на светодиодите в подсветката на течнокристалните монитори. Uniformity Tape намалява също така енергийната консумация.

В същото време технологията запазва висок контраст и не влошава качеството на изображението, съобщи компанията. Освен това намаляват и разходите за производство на LED LCD панели.

Uniformity Tape представлява прозрачен филм със съставки на базата на лепила от едната страна и микроскопичен оптичен релеф от другата. Филмът се прилепя на повърхността на оптичните влакна, насочени към източника на светлина (светодиода – LED). Благодарение на релефа, светлината от LED се разпределя по цялата площ.

Технологията „изглажда” неравномерностите в яркостта на светене и увеличава максималното разстояние между два съседни светодиода. 3M твърди, че Uniformity Tape позволява да се увеличи до три пъти разстоянието между светодиодите.

Важно е също така, че релефът е еднороден, т.е. не е необходимо точно позициониране на светодиода спрямо филма. В крайна сметка се използват по-малко светодиоди за подсветка на монитора.

Коментар