Разпознаване на ириса измества паролите

Представете си да влизате във Facebook или eBay само с едно мигване на окото. Нова потребителска джаджа може скоро да направи това възможно.

Създадено от Hoyos Group, устройството с име EyeLock използва разпознаване на ириса като алтернатива на паролите за логване в защитени уеб сайтове и приложения.

Въпреки че подобни изобретения вече се употребяват в бизнес и индустриалните среди, Hoyos нарича EyeLock „първото и единствено мобилно устройство за разпознаване на ирис за крайни потребители”, пише CNET News.

На външен вид то прилича на палка и се свързва с компютъра чрез USB порт. След като инсталирате софтуера и изберете сайтовете и приложенията, в които искате да влизате чрез EyeLock, прекарвате скенера пред окото. Той прави снимка на ириса ви, за да свери самоличността ви. След като бъде установено, че това наистина сте вие, веднага ви се дава достъп до съответния сайт. И тъй като сигурността винаги е фундаментален въпрос, от компанията уверяват, че нейната технология е непробиваема.

„Всеки път, когато се логвате, устройството разпознава ириса и създава уникален ключ, който е комбинация от цифри и е различен всеки път, когато влизате, така че да не може да бъде хакнат”, обяснява Трейси Хойос, асистент маркетинг директор в интервю за CNN.

И въпреки всичко онова, което са гледали хората в научно-фантастичните филми, устройството ще се задейства само с жив човек.

„Ако някой е убит, то няма да проработи, защото в момента на смъртта окото автоматично се сплесква и ирисът вече не е същият”, уверява Трейси Хойос.

Компанията все още не е разкрила кога ще пусне устройството на пазара, но пък обяви цената му – тя ще бъде $99. EyeLock разчита на същата технология, която Hoyos използва за портфолиото си от сканиращи устройства от по-висок клас, предназначени за правителствени агенции и корпорации.

„Системите на база разпознаване на ириса гарантират едно ниво на сигурност на самоличността, несравнимо с която и да е биометрична, подсигурена с пароли, или картова система до момента”, поясни Джеф Картър, директор бизнес развитие в  Hoyos.

Коментари по темата: „Разпознаване на ириса измества паролите”

добавете коментар...

  1. хмм

    Какво става, когато тези лични данни бъдат компрометирани – сменяме си очите ли?

Коментар