Учени създават „джажда” за общуване с делфини

Американски учени тестват нова система за компютърен превод, която може да позволи на хората да общуват с делфини. Доказано е, че делфините се обучават лесно да изпълняват отделни команди на човешки език. Учените твърдят, че те могат да запомнят до 100 думи.

Денис Херцинг и нейни колеги от Техническия университет на Джорджия работи по общуването с делфини от 1998 година насам. Тя е започнала обучението с изкуствени елементарни звуци, след което е научила делфините да асоциират тези звуци с големи изображения, разположени под водата, пише slashgear.com.

В момента екипът работи по нова компютърна програма, наречена CHAT. Целта е да бъде пресъздаден езикът, с който делфините общуват помежду си.

Проблемът е в това, че делфините издават звуци на честота 200 KHz, която е с 10 пъти по-висока от граничната честота, улавяна от човешкото ухо.

Учените се опитват да създадат джобно устройство, подобно на смартфон, което може да възприема целия честотен диапазон на „речта” на делфините. Тестовете на новата система ще започнат към средата на тази година по Атлантическото крайбрежие.

Коментар