iPad 2 e бърз колкото суперкомпютър Cray 2

Таблетът iPad 2 има производителност колкото суперкомпютър от 80-те години на миналия век, в частност машината Cray 2, пусната през 1985. Това твърди Джак Донгара – учен, който се занимава от много години с тестове на производителността на суперкомпютри.

iPad 2 има само две процесорни ядра, докато Cray 2 разчиташе на 8 процесора и държеше лидерството по бързодействие сред компютрите до 1990 г.

Екипът на Донгара е тествал производителността на iPad 2 и я е съпоставил с тази на Cray 2. Оказва се, че таблетът на Apple достига от 1,5 до 1,65 гигафлопа в теста Linpack, докато Cary 2 има малко по-висока производителност – 1,9 гигафлопа.

С подобна производителност, iPad 2 щеше да бъде в топ класациите за компютърно бързодействие до 1994 година, пише Ню Йорк Таймс. Устройството разчита на процесор A5, разработен от Apple.

Коментари по темата: „iPad 2 e бърз колкото суперкомпютър Cray 2”

добавете коментар...

  1. Чочко

    Аман от празни новини…Новият вартбург е по-бърз от каручката на дядо Стойчо…хахахаха

  2. light

    по-скоро прилича на осмиване – технология от 2011 – по-скъпа и по-маломощна от преди 25 годдини 😀 (нищо че се споменава за супер конпютри – по това време повечето са били изледователски – персоналните навлизат осезаемо след 1993/4… а тези от 1998 са по-бързи от Ipad-a :0)

  3. miteto

    Не е новина, а евтин опит за PR 😉

  4. аман от iSektiri

    Sony Vaio пък щеше да е на първо място през 60те че и до днес 🙂
    Каква точно е новината в случая????

Коментар