SSD ще поевтинеят до $1 за гигабайт догодина

Цената на 1 гигабайт на SSD носител ще падне до 1 долар през 2012 година, прогнозира Гартнър. В момента цената на твърдотелните дискове все още е твърде висока, което възпрепятства масовото им навлизане.

Гартнър очаква SSD да поевтинеят значително през следващата година и ще станат масов продукт за всички категории потребители. При цена от 1 долар за гигабайт, на практика всеки потребител ще може да си позволи SSD устройство.

Твърдотелните дискове (Solid State Drive) се базират на флаш памет, те са по-компактни спрямо традиционните HDD, имат по-висока производителност и консумират по-малко енергия. SSD се използват в някои модели лаптопи, като например Dell Vostro V130 и Apple MacBook Air.

Потребителските модели SSD все още са твърде скъпи, от порядъка на 3 долара за гигабайт и абсолютно неконкурентни на HDD, което е сериозна пречка за навлизането им на пазара.

Гартнър прогнозира, че през настоящата година SSD устройствата ще поевтинеят с 30%, а през 2012 г. – с още 36%. Обемът на продажбите ще нарасне с 15,9% през следващата година.

Коментар