ЕК отчете продължаващо икономическо възстановяване

Икономическото възстановяване на държавите от ЕС продължава да бележи напредък, въпреки някои слабости на финансовите пазари и по-неблагоприятната външна среда, съобщи в края на миналата седмица Европейската комисия.

Възстановяването обхваща все повече области, като се очаква тази тенденция да продължи и през 2011  г. – в общи линии в съответствие с прогнозите от миналата есен. Инвестициите в оборудване ще се увеличат значително тази година, подкрепени от променената към повишение прогноза за растеж на износа. Инвестициите в строителството обаче ще продължат да намаляват, като това отразява процеса на приспособяване на сектора в няколко държави-членки.

Частното потребление в ЕС междувременно се очаква леко да се повиши тази година, а неговото постепенно възстановяване следва да бъде подкрепено впоследствие от слабо подобряване на условията на трудовия пазар, умерен растеж на доходите и по-ниски равнища на спестяванията. По-високата инфлация обаче забави това постепенно подобряване спрямо набелязаните през есента темпове.

Освен това продължаващите процеси на намаляване на задлъжнялостта в корпоративния сектор и при домакинствата, повишената предпазливост и въздействието на фискалната консолидация се очаква да повлияят в краткосрочен план върху капиталовите и потребителските разходи.

Както обикновено се случва при излизане от дълбока финансова криза, възстановяването на ЕС се очаква да бъде по-бавно, отколкото при предишни фази на растеж. Частното вътрешно търсене постепенно се засилва и възстановяването ще става все по-устойчиво и независимо.

Що се отнася до средните годишни величини, растежът на БВП се очаква да се повиши от малко над 1,5% в еврозоната и 1,75% в ЕС до около 2% и в двете зони през 2012 г. Данните за 2011 г. са леко по-високи от заложените в предишните прогнози миналата есен.

Коментар