Одобряват скоро завода за отпадъците на София

Изграждането на завод за отпадъците на София ще бъде одобрено до няколко седмици, съобщи в края на миналата седмица генералният директор на ГД „Регионална политика” на Европейската комисия Дирк Анер.


Дирк Анер очаква от тази есен напредък в България по редица ключови проекти
 

Обектът се изгражда със средства по Оперативна програма „Транспорт”. Анер поясни, че финалното решение за одобрение за построяването на завода означава, че може да се започне действие по компостиращата инсталация.

"Това пък ще ни даде време, за да може след това да се стартира ефективно втората фаза, което да даде гаранции за обработката на боклука в София", посочи Анер, цитиран от правителствения пресцентър.

ЕК е поискала от България проектът да се раздели на две фази. „Ние направихме необходимото и очаквам положително решение по отношение на първата фаза”, допълни министър Томислав Дончев.

Дирк Анер е убеден, че до 2013 г. в България ще се усети напредък по редица ключови проекти, финансирани от ЕС. Той посочи, че след септември т. г. ще бъде изготвена визия за развитието на България и нейните региони съвместно от българското правителство, експерти на ЕК и на Световната банка.

Коментар