Потребителите прехвърлят живота си в облака

Потребителите все повече разчитат на облачните услуги за изпълнение на ежедневните си задачи. Проучване на Ericsson ConsumerLab сочи, че 35% от американските потребители на Android и iPhone ползват негласови приложения като Facebook на смартфоните си, дори преди да станат от леглото.

Възможността да бъдеш постоянно свързан с интернет прави потребителите все по-зависими от облачните услуги за ежедневните нужди, установи проучването. И докато смартфон революцията сложи начало на тази тенденция, то приложенията и тяхната употреба я продължават.


Приложенията дават на потребителите едно ново усещане за свобода – ако попаднат в непозната ситуация, най-вероятно има приложение, което да им помогне (снимка: Ericsson ConsumerLab)

Приложенията всъщност оформят начина, по който хората използват свързаните си устройства. Поведението, свързано с приложенията, също създава един нов набор от очаквания по отношение на свързаните устройства. Устройствата трябва да са свързани, за да са полезни.

54% от потребителите на американския пазар, които ползват преносими памети, казват че искат да имат възможност да ги синхронизират с файлове от домашния си компютър, независимо от това къде се намират в момента. 49% от притежателите на фотоапарати пък искат директен достъп до онлайн памет за съхранение на снимките си.

„Хората подхождат емоционално към приложенията. Те се обвързват с определен тип приложения, които им позволяват да контролират живота си, като превръщат техните ежедневни задачи в приятно изживяване”, коментира Михаел Бьорн, ръководител на проучването.

Приложенията дори дават на потребителите едно ново усещане за свобода – ако попаднат в непозната ситуация, най-вероятно има приложение, което да им помогне, допълва Бьорн.

Проучването, проведено в различни части на света, включително САЩ, Европа и Япония, показва, че потребителите все повече ползват интернет през смартфоните си, дори преди още да са станали от леглото. През 2011 г., 35% от американските потребители на Android и iPhone казват, че ползват такива негласови приложения като Facebook на смартфоните си още със събуждането си.  Лесният достъп до интернет позволява на хората да ползват все по-нарастващия брой облачно базирани услуги за изпълнение на ежедневните си задължения.  

Потребителите днес зависят по-малко от употребата на устройства, но все повече от употребата на приложения, които да им помагат не само да се свързват с приятели в социалните мрежи или да четат новини, но и да намерят място за хранене, да организират семейния си график и други ежедневни активности. Културата за ползване на приложения се превръща в нов начин на живот и вече се разпростира към потребителите на таблети и други подобни устройства, се казва в проучването.  

Тази „култура на приложенията” е леснопреносима между различните мобилни устройства – хората ползват приложения на таблетите си по същия начин, по който го правят и на смартфоните си. Контекстът и ситуацията, а не устройството, определят начина, по който потребителят използва приложенията.

Проучването показва и една вероятна повратната точка – без значение от устройствата, които ползват, хората осъзнават все повече колко трудно им става да не бъдат свързани с облака.

по темата: „Потребителите прехвърлят живота си в облака”

добавете коментар...

  1. zapoznat

    За големите корпорации има смисъл да си изграждат облаци и да се прехвърлят там.
    За обикновения потребител това няма никакво значение, защото той няма никога да си пренесе личния компютър в облака. Особено в България това почти никога няма да стане.
    Може да стане само за определени услуги като фейсбук, пощим сайтове за споделяне на информация, снимки и подобни.
    За средния бизнес е изключително скъпо да прехвърля сървърите си в облак, там се получават едни месечни такси… направо да ти гръмне главата…

  2. Tanya

    Същото като облачните услуги на Google – и те се целят много сериозно. Нещата се изместват от декстоп-базираните услуги към облак-базиране, което разбира се те прави по-зависим от достъпа до интернет… Все пак не виждам нищо лошо в тези услуги, нещата стават централизирани, лесни за управление, могат да се автоматизират.

  3. Cloud everywhere

    Не се гневете, неизбежен е облака. Всичко влиза в него, независимо дали ви харесва или не

  4. Zapoznat

    По-големи глупости не бях чел, то не бяха реклами за тези облаци… :))))

  5. Иван

    Кви са тия глупости с тези облачни услуги. Какви потребители и какво прехвърлят. Това са неща които само чуваш за тях, но реално не съществуват. Облачните софтуери не се различават от сегашните уеб сървъри, по скоро е важно за хардуера.
    Ама всеки ден постоянно за това се говори.

  6. Иво

    Приложенията дават на потребителите едно ново усещане за свобода – ако попаднат в непозната ситуация, най-вероятно има приложение, което да им помогне – вярно е, че затъпяваме прогресивно, ама защо трябва да се изтъква като нещо хубаво???

Коментар