Свършват интернет адресите за Европа

Свободните интернет адреси за Европа и Близкия изток привършват, алармира Европейската комисия в отговор на питане на Ивайло Калфин и Катрин Траутман. Двамата евродепутати са лидери съответно на българската и на френската делегации на социалистите в Европейския парламент.

Става въпрос за адресите по стандартния протокол IPv4, за които ЕК прогнозира, че ще свършат в началото на 2012 г. Всички свободни адреси за региона вече са разпределени от регулатора ICANN. Последният пакет беше предоставен в началото на февруари, съобщиха от офиса на Ивайло Калфин, който работи в области като сигурността на интернет и достъпа на гражданите и бизнеса до цифрови услуги.

По данни на регионалната организация, отговорна за присъждането на IP адресите в Европа и Близкия изток – RIPE NCC, те ще бъдат изчерпани до началото на следващата година, дори при най-строги икономии.

Уникалните адреси по стандартния протокол IPv4 са ограничени до около 4,3 милиарда. В същото време не всички имена са активни, но обновяването на вече присвоени адреси с цел оптимизация на тяхното използване, би било скъпо и би забавило въвеждането на адреси от ново поколение.

Ето защо се предвижда протоколът IPv4 да бъде заменен с версия 6 (IPv6), която има капацитет да осигури 340 индецилиона (340 трилиона трилиона трилиона) уникални адреса.

"Прилагането на стандарта IPv6 е свързано с допълнителни разходи, а той не е и напълно съвместим със съществуващия IPv4 стандарт. Това означава, че те [двата протокола] ще трябва да се използват паралелно за определен период от време", коментира Ивайло Калфин.

Европейската комисия е дала вече 100 млн. евро за разработки, свързани с новата версия, но напредъкът не е достатъчно бърз, признава комисарят за цифровия дневен ред Нели Крус. Въпреки това тя смята, че преминаването към IPv6 е най-добрият и единствено възможен път напред, не само заради огромния му капацитет, но и защото той осигурява платформа за иновация в базираните на интернет протоколи услуги и апликации.

В момента Брюксел преговаря със страните членки да обявят обществени поръчки за създаване на пилотен проект, който да стимулира практическото преминаване към протокола IPv6, както и размяната на опит между страните. Комисар Крус се съгласява с Траутман и Калфин, че макар правителствата да имат важна роля, водещ в случая ще е частният бизнес и че се налага да бъде насърчена частната инициатива.

Според Брюксел в последните години значително се е увеличила готовността на доставчиците на интернет за преминаване към IPv6. Страниците по новия протокол стават все повече, дори Европейската комисия е подготвила тестов вариант в IPv6, но като цяло преминаването към новия стандарт се бави.

Коментар