Windows 7 e почти пет пъти по-сигурен от XP

Windows 7 е между четири и пет пъти по-малко уязвим на зловредни атаки от Windows XP. Това показва последният доклад на Microsoft за „интелигентна сигурност”, като описва подробно видовете софтуерни уязвимости и пробивите, които са се случили през 2010 г.


Новите версии на Windows, с последни сервизни пакети, са по-сигурни, твърди Microsoft
 

Като цяло, проучването показва, че нивото на заразяване при по-новите операционни системи на Microsoft, с последните сервизни пакети, е доста по-ниско, отколкото при по-старите версии, пише CNET News. Докладът дава на Windows 7 и Windows Server 2008 R2 най-високите оценки за сигурност.

Ако погледнем броя на заразяванията на 1000 компютри, при 64-битовата Windows 7 той е 2,5, а при 32-битовата версия е 3,8. Windows XP SP3 се оказва с 15,9 инфекции на 1000 компютъра, докато XP SP2 е с най-високото ниво – 19,3. Цялата тази статистика показва, че Windows 7 е с около четири-пет пъти по-сигурен от XP.

Нивото на заразяване при Windows Vista е значително по-ниско от това при XP, но все пак е два пъти по-голямо, в сравнение с операционната система Windows 7.

Ако се погледне още по задълбочено, 64-битовите версии на Windows 7 и Windows Vista са по-сигурни от аналогичните 32-битови издания. Първо, 64-битовите варианти на двете операционни системи могат да допаднат на потребители, които са технически по-грамотни, особено на онези, които знаят как да обезопасят компютрите си. И второ, те имат функция, наречена Kernel Patch Protection, която предпазва Windows ядрото от неоторизиран достъп.

Ако се анализират сървърните системи, то Windows Server 2003, която се предлага в 32-битов и 64-битов вариант, има 5,8 инфекции на 1000 компютъра. Windows Server 2008 R2, която е представена само с 64-битова версия, има 3,6 инфекции.

Дупките в сигурността на приложенията представляват голяма част от уязвимостите през миналата година, според Microsoft. Общият брой на пробивите при приложенията все пак е намалял с 22,2% от 2009 г. насам. Уязвимостта на Java обаче се е повишила драматично през третото тримесечие на миналата година, като надминава всички други категории, съобщава докладът.

по темата: „Windows 7 e почти пет пъти по-сигурен от XP”

добавете коментар...

  1. Petko

    Хе хе. Ми много ясно че инфекциите на Wndows 7 все още ще са по-малко, в сравнение с тези на XP. Все пак разликата в годините е доста 🙂 Какво искате сега, току що излязла на пазара операционна система и вече да са написали повече вируси за нея, отколкото са писали през последните 12 години за XP?

  2. един

    Не вярвам на подобни статистики, особено на такива дело на монополист. Ролята на подобна популистка информация е ясна априори – 90 % от послушното потребителско племе ще се върже на подобна евтина реклама и ще закупи Windows 7 и хоп, вързахме бюджета. А такава реклама по закон излиза когато намалее оборота, който прави по-новия продукт. Windows 7 e търговски и маркетингов провал в сравнение с бума, който направи Windows XP. Твърде дълго тази операционна система се задържа като водеща, твърде много се изписа за нея и към настоящия момент дори начинаещ (следвайки популярни инструкции) може да настрои тази система до повече от задоволителен оптимум, който да осигури дълга и безпроблемна работа. А в масовия случай това е желания резултат!
    Нали не греша?

  3. димитър

    До господин Тодор Донев: За да се напишат читави статий(!?, не открих тази дума в нито един речник) освен техническа грамотност трябва да се знае и правописът. Преди да се опитвате да обогатите българския език с нови думи, знайте че може да има две и едно до друго. Напр. критерий- единствено число, критерии-множествено число. Но- батерия-батерии!

  4. Тодор Донев

    С прости сметки илиза, че приблизително 10 години от създаването на Windows XP разделено на степента на сигурноста(5 пъти) прави годините на експлойтационния период или създаването на Windows 7. Така че горе долу са на кантар. 🙂 Тоест Microsoft Windows XP е по-добре познат на хората които го ровичкат, от Microsoft Windows 7. =/
    Нормално е да има по-малко засегнати 64 битови архитектурни Windows-a, вместо 32 битови такива. Все пак има разлика в регистрите и инструкциите. 🙂

    http://www.eecg.toronto.edu/~amza/www.mindsec.com/files/x86regs.html

    http://www.tortall.net/projects/yasm/wiki/AMD64

    Кога най-накрая ще се пишат читави, статий и новини в този сайт? Или май ltz е прав..
    Колкото до технически грамотните потребители, те винаги имат и винаги ще имат един Microsoft Windows скрит да се търкаля някъде из кишетата. 🙂 Най-накрая тази връждебност между потребителите на User Friendly Linux Distros (faggots user kiddiotz) и Windows like потребителите ще спре ли? Нито едната група от потребители,
    нито другата, имат основание да си ги мерят, при положение че незнаят как работи едната и как работи другата, при какви условия и защо е така най-вече.

    Поздрави,
    Донев

  5. ltz

    Открай време се чудя, колко точно процента от акциите на технюз притежават Майкрософт, ГДБOП и СИБС? Прекалено често попадам на статии, които или хвалят продукти на Майкрософт, или звучат като преписани от бюлетин на МВР? Моля ви, съсредоточете се в безпристрастно отрзаяване на новостите в света на технологиите, а не в пропаганда на нечии гледни точки.

  6. Hristo

    Защо технически грамотните хора да не ползват Уиндоус? Линукс е много удачно решение, но практически извън сървърните среди провесионална реализация липсва, по простата причина, че липсва за него висок клас професионален софтуер. А хора с добра грамотност в среда на Уиндоус има и ще има, защото просто това е най-разпространената ОС. Колкото до Мак, там май освен да четеш друго не ти трябва. А, в прочем трябва – повече съвместим софтуер и хардуер.

  7. go6u

    Технически грамотните хора не ползват windows… защото няма нито една основателна причина (изключаем игри) да ползваш windows…

  8. глупости

    айде пак минути за реклама

Коментар