EMC: 73% от ИТ разходите отиват за поддръжка

Иновативни сторидж системи представиха днес на съвместно организирана конференция "ЕМС България", системният интегратор "Siemens IT Solutions and Services България" и дистрибуторът "Солитрон".

"Ние предлагаме средствата, а партньорът ни Siemens IT Solutions and Services  – цялостните решения, с които ще помогнем на бизнеса да оптимизира информационната си инфраструктура", така регионалният мениджър на ЕМС България – Константин Стоилов представи същността на отношенията им.

"В‬ икономически трудни времена‭ ‬всяка компания се опитва да‭ ‬оптимизира бизнеса си и да‭ ‬намали разходите"
Константин Стоилов
 

Двете компании обявиха партньорството си още през февруари тази година. Управителят на Siemens IT Solutions and Services България Веска Давидова заяви, че е рано да се говори за съвместните им проекти и клиенти, макар че такива вече се обсъждат.

"Нашите намерения по отношение на конкретни идеи трябва да ги запазим в тайна, но имаме планове и инвеститорски проекти", заяви Давидова и допълни, че в момента работят по създаването на свой център за данни, в който ще ползват технологиите на ЕМС.

Тя все пак анонсира една сигурна сделка – сливането на Siemens IT Solutions and Services България с френската Atos Origin, която работи в областта на системната интеграция.

През последната една година‭ ‬се наблюдава‭ ‬ключова промяна‭ ‬в бизнес средата.‭ Т‬рудно е да се каже коя компания е телеком и коя‭ – ‬банка, например. В‬ икономически трудни времена‭ ‬всяка компания се опитва да‭ ‬оптимизира бизнеса си и да‭ ‬намали разходите.‭ ‬Някои наричат това‭ ‬"облак‭" ‬или услуги,‭ ‬достъпни до крайния потребител,‭ коментира Константин ‬Стоилов.‭

Двигател на иновациите в ЕМС са ефективността на системите и цената, на която се придобиват и поддържат, каза в презентацията си Сергей Милушев, технически консултант в ЕМС България. Той се позова на статистики, според които 73% от разходите на една компания за технологично оборудване отиват за поддръжката му и само 27% – са свързани с първоначалната инвестиция за покупката му. Това става причина все повече потребители да се насочват към "облачните" технологии, което им позволява да съкратят разходите за поддръжка на системите и да увеличат средствата за покупка на нови функционалности за бизнес управление.

Една от тенденциите в тази посока е виртуализацията, която през 2011 г. е приоритет номер едно за ИТ мениджърите. Очаква се през следващите години броят на виртуалните машини да надмине физическите.

"Портфолиото на ЕМС отговаря на пътуването на компаниите към частния облак", каза Милушев и обърна внимание върху серията VNX, анонсирана в началото на  2011 г. Фамилията от унифицирани дискови масиви и софтуер EMC VNX обединява системите Celerra и CLARiiON в една единствена продуктова група.

Платформата VNX обхваща и разширява CLARiiON и Celerra функционалностите и  предлага до три пъти по-висока производителност от съществуващите платформи, твърдят от компанията.

Продуктите от VNX серията са фокусирани върху решения, базирани на виртуализация на Microsoft приложения във VMWare среда, внедряване на Oracle приложения във VMware среда и изграждане на виртуални десктопи чрез технологията VMware View.

VNX фамилията предлага предимства за малкия и среден бизнес, твърдят от EMC, защото клиентите в този сегмент изискват лесни за управление, ефективни, достъпни и предлагащи гъвкавост системи.

Коментар