Стартира нова програма за търсене на извънземни

Астрономи обявиха старта на нова програма за търсене на извънземни цивилизации. Масивен радиотелескоп, разположен в Западна Вирджиния, започна да излъчва сигнали към 86 планети, подобни на Земята, съобщи physorg.com.

Космическите обекти са подбрани от списък с 1235 планети, определени от телескопа Кеплер като потенциали носители на живот. Ще бъдат събрани подробни данни за всички от изследваните планети.

Операцията е част от проекта SETI, който търси извънземен интелект от 1980 година насам. Миналия месец институтът SETI обяви, че е изградил основата за система от 42 чинии, известна като ATA, на стойност 50 милиона долара. Най-мощната от чиниите е телескопът Green Bank.

Търсенето се извършва с най-големия управляем и най-чувствителен радиотелескоп на планетата, пояснява Андрю Сиемион, аспирант в Калифорнийския университет в Бъркли. „Ще сканираме с много по-широк диапазон честоти и типове на сигнала откогато и да било досега".

Новият телескоп с площ 100х110 метра и тегло 7,7 тона може да записва почти 1 гигабайт данни в секунда. „Избираме планетите с най-приемливи температури за живот – от 0 до 100 градуса по Целзий”, уточнява Дан Уертимер от екипа изследователи.

Коментари по темата: „Стартира нова програма за търсене на извънземни”

добавете коментар...

  1. Валери

    А дали те искат?

Коментар