Стар компютър, но с лицензен софтуер

Не, за ползите от лицензирания софтуер и вредите от нелегалния тук няма да говорим. Достатъчен е фактът, че щом създателят на дадена програма е определил тя да се разпространява при дадени условия – изцяло комерсиално, съвсем свободно или пък при някакви "хибридни" положения – негово право си е да определи тези условия и то заслужава да бъде уважено. Тук ще стане дума за една малко позната алтернатива, която обаче е съществена на пазар като българския – пазар, раздиран от желанието на хората да боравят с новите технологии и скромните им финансови възможности, поради които за мнозина домашният компютър остава скъпа и луксозна покупка.


Фирмите, които продават компютри втора ръка, могат да осигурят легални лицензи на Windows за всяка употребявана машина, при това на цена, която е по джоба и на най-пестеливия потребител
 

За много хора първият компютър в живота се явява РС втора употреба – старата машина на някой роднина, приятел или колега, а в по-честия случай – употребявана машина от специализираните магазини за компютри втора ръка. Предимството е очевидно – по-евтино е от нов РС, понякога в пъти. Факторът цена е еднакво силен както от гледна точка на джоба, така и в контекста на присъщия вътрешен страх на потребителя-"новак" от досега му с новото устройство – от това, че с незнанието си може да повреди умната машина и да прати инвестицията си "на вятъра".

Новият стар компютър е вече платен и може би дори прибран у дома, когато възниква въпросът с какви програми ще работи той?

Един от добрите сценарии е някой близък човек, роднина или приятел да инсталира някоя от многобройните дистрибуции на свободната операционна среда Linux и да е готов всеотдайно да помага във всеки момент на нужда – да показва, обучава, донастройва и т.н. Това е наистина евтина и ефективна алтернатива, ала не всеки има приятел с нужните познания. А пък подобен подход е и доста задължаващ. Освен това повечето нови потребители са виждали и малко или много използвали по-популярния модел – този с Windows, затова го предпочитат. Така, за да се спестят парички, се поражда порочната практика да се намери "кракната" версия на "прозорците" и да се инсталира на новозакупеното РС втора ръка.

Ето защо си заслужава да се обърне внимание на един факт, за който малко хора знаят. Това е програмата за осигуряване на "нови", легални лицензи на най-популярната операционна система Windows – специално при компютрите втора ръка, при това на символична цена.

Въпросната програма действа в цял свят, включително и у нас. Става дума за "Refurbished PCs", което в буквален превод ще рече "претапицирани" компютри. В рамките на тази програма фирмите, които продават компютри втора ръка, могат да осигурят легални лицензи на Windows за всеки компютър втора употреба, при това на цена, която е по джоба и на най-пестеливия потребител. Така и вълкът е сит, и агнето цяло – който иска да ползва добре познатия Windows, но да не дава много пари за компютърната си придобивка, може да остане легален.

Фирмите, които добиват статут на официални партньори на Microsoft по тази програма (Registered Refurbisher или Authorized Refurbisher), имат правото да продават легални лицензи на операционната система Windows – XP Professional и Home, при определени условия. За целта сделката следва да отговаря на определени условия:

• лиценът се закупува само в комплект с компютър, настолен или мобилен;

• компютърът е задължително втора употреба;

• компютърът е стар, на най-малко 6 месеца;

• компютърът има оригинален лицензен стикер (COA), с който е бил продаден като нов и на който може да се чете продуктовият ключ; оригиналният лицензен стикер може да е на всяка версия на Windows.

В крайна сметка потребителят получава "нова" операционна система със всички необходими атрибути, които удостоверяват легалността й. Налице е нов стикер на Microsoft, със съответен сериен номер. Осигурява се финансов документ, където серийният номер на компютъра се записва заедно със серийния номер на новия лицензен стикер. Отпечатва се лицензионен сертификат, който автоматично се подава от сайта на Microsoft и удостоверява валидността на лиценза. Налице е и ОЕМ носител за преинсталиране.

Важно е да се отбележи, че тези лицензи не могат да се придобият самостоятелно, без покупката на стар компютър, нито се предлагат в комплект с нова техника.

Цената за подобен лиценз у нас е от порядъка на 60-70 лева, далеч по-малко от цената на нов, оригинален софтуер. В комбинация с ниската стойност на самия компютър втора ръка тази схема осигурява една доста приемлива обща цена за първи, стартов, "учебен" компютър за дома за тези, които предпочитат популярната операционна среда Windows пред всички други алтернативи и в същото време се боят да инвестират големи суми.

Освен за домашни потребители в глобален мащаб тази програма функционира и за някои институционални клиенти. Компютри втора ръка с лицензен Windows по тази схема се предлагат от някои доставчици за училища и образователни институции, за неправителствени организации, благотворителни дружества и т.н. Това е причината програмата да функционира успешно вече доста години и дори да има разпределение на партньорите (Registered или Authorized Refurbisher) според обемите, които реализират.

Накратко казано, дори и с много тънък бюджет, дори и с компютър втора ръка, човек има достатъчно голям избор от подходи как да остане лицензионно "чист", легален пред закона и с респект към условията, които създателите на компютърните програми са определили за своите разработки.

Коментари по темата: „Стар компютър, но с лицензен софтуер”

добавете коментар...

  1. Разбирач

    Лицензът ВАЖИ само и единствено при наличието на следните:

    Залепен стикер върху кутията + фактура, отразяваща, че сте заплатили за лиценз. Ако едно от двете отсъства – лицензът е невалиден. Разбира се и ключа, който е на лепенката трябва да отговаря на ключа на инсталирания на компютъра Windows.

    Независимо дали е втора у-ба или нов компютър. Разликата е във вида на лицензите – за нов компютър е ОЕМ/например/. За втора у-ба селицензира през Microsoft Remarketing !!!!!

  2. b

    Windows е добра система, но GNU/Linux e много по-добър от него. Това е истината, независимо какво твърдят поддръжниците на статуквото.

  3. Linux

    Айде стига с тоя Linux бе! Егати и промитите мозъци!

    Ха ха еба..тииии тъпака .

    Веднъж, докато се разхождала из гората, една лисица видяла сочна чепка грозде, която висяла от висока лоза.
    – Тъкмо навреме да ми утоли жаждата! – зарадвала се тя.
    Лисицата скочила колкото могла по-високо, но не успяла да достигне гроздето. Опитвала отново и отново. Ала всеки път се разминавала на косъм от вкусния плод.
    – О, какво ме интересува – уж нехайно си рекла тя. – И без това гроздето сигурно е кисело. И си продължила по пътя без него.

  4. до питащ

    Стикера ти върши работа.

  5. проз гъз

    И какво, някой ако ми подари стар компютър с дефектирал хард и лепенчица на микрото, няма да мога да си го инсталирам, защото фактурата е на тавана на баба му в Къртожабене например? И ще се бръкна за уиндоус 7, защото ХР не се продава?! После да се занимавам с доунгрейд?! Серията статии за тея чисти лицензи, вече даже на са ми интересни => вече стигнахте дъното. Поздравления, останалите отдавна вече бяха там!

  6. ovchiporov

    абе ники василев, що купи уиндоуси за 72 млн.?! Да може да им го набутвате, още на училищата ли? Нали, за тях бяха?! Сега освен тея 72 млн. дай да набутаме още в майкрософт.

  7. към питащ

    За да ти го признаят виндовса, май трябва да имаш освен стикера на машината и документ за покупка, фактура или някакви други такива. Иначе тц.

  8. centi

    Айде стига с тоя Linux бе! Егати и промитите мозъци! От 15 години слушам как ще убие Windows и няма почти никакъв напредък. Ако беше толкова хубав, нямаше да има толкова нисък пазарен дял.

  9. Питащ

    Не разбрах ако на компютъра втора употреба, който купувам, има лицензен windows – мога ли да го ползвам и да съм легален?

  10. Най най

    Всеки път посещавам този сайт с идеата да прочета нещо интерсно, а ми се пробутват скрити реклами поднесени с менторски тон. Не сме дебили, много сте прозрачни, скоро никой няма да ви чете. Съдържанието на този сайт от години звучи така: Облака, облака, облак, облак, лицензиран софтуер, облака, пробив в сигурността…скуука…

  11. избраният

    тцтцтцтц, аве ко искат тез микромеките китки ве, не разбраха ли че докато се мъчат насила да ни измъкнат парите, няма да успеят. с тези гнусни платени статийки на бездарни пишман журналистчета, дето оня ден са си написали автобиографията микромеките пишман бизнесмени и програмисти няма да ни земат нито лев. още ли не виждат че брадвата на ЛИНУКС се издигнала до най високата си точка и чака да се сгромоляса върху некадърните им глави, лицензи, дискове и изобщо цялата им изгнила организацийка дето мирише чак в бангладеш. ко ми пускат тука кьор фишеци за втора употреба с ЛИЦЕНЗИ. тея луди ли са, за толкоз прости ли на мислят. ние за първа употреба не купуваме лицензи, че за втора ли ве алооооо, ма то винаги е било така >> ако мине номера, да ама не, нема да им купя скапаните софтуери дето спират осте на средата на първата седмица, нито пък ще съветвам някой да го прави. докато има балами да им купуват боклуците те ще са тарикатите. само че аз нема да са ом баламите, ще ги крада колкото мога и ще си пия кафето от чайковски 😉

  12. Mir4o

    Като стигнах до абзаца с четливи стари ОЕМ лепенки и се разцепих от смях:)

  13. SS

    Да доста нагло от страна на Microsoft

    Колеги от technews.bg защо не напишете статия как е възможно да си ползваш версията на Windows с която е закупен самия 2-ра употреба компютър. Щом имаш стикер защо и се чете защо да плащаш още веднъж за същото нещо.

  14. -

    А още по нагло, когато възнамеряваш скоро да спреш поддръжката на въпросният продукт. Това означава само едно изцеждаш до последна капка кръв, докато почнат да хрущят и кокалите :)))

  15. Нагло е

    Нагло е, да искаш да продадеш лиценза за един и същ компютър два пъти. Нооо не е луд, който яде зелника, а който му дава.

Коментар