Експеримент разкри ниска култура за ИТ сигурност

Проучване с методи, подобни на скритата камера, установи, че половината фирми в Англия рискуват сигурността на техните ИТ системи.
Компанията за консултации и сигурност NCC Group изпратила анонимно USB флашове на 500 финансови директори с покана за измислено парти. Проведеният от нея експеримент установил, че 47% от получателите са пъхнали устройството в компютрите си.
Ако тези флашове съдържаха троянски софтуер, той щеше да заобиколили традиционните технологии за сканиране срещу вируси и да инфектира компютрите на потребителите, твърдят организаторите на теста от NCC Group.
Резултатите от експеримента разкриват много ниско ниво на осведоменост за рисковете, свързани със сигурността, и то сред старшия персонал на компаниите.
Винаги могат да се вземат мерки от рода на заключване на USP портовете или подобни, но добрата осведоменост е последната линия на защитата, посочват консултантите и именно в тази посока трябва да работят компаниите.

по темата: „Експеримент разкри ниска култура за ИТ сигурност”

добавете коментар...

  1. boyantsukev

    И значи, ако имам антивирусна и сложа USB със заразен в него файл, то ще бъде безцеремонно активиран от ОС**************************************

  2. Party

    Е щом е имало покана за парти, ясно че ще го отворят флаша. Това е супер идея за писачите на вируси, спам и пр.

  3. kde

    И пак под компютри читателите трябва да разбират прозорци. Престанете да промивате мозъците и на без това тъпото население.

Коментар