HP напусна БАИТ, като я обвини в опити за уронване на престижа й

От днес „Хюлет–Пакард” вече не е член на Българската асоциация по информационни технологии. С действията и изказванията си през последните шест месеца БАИТ тенденциозно уронва престижа на HP пред държавните институции, обществото и пред чуждестранните потенциални инвеститори в ИТ индустрията, заявиха от компанията на прес брифинг в столичния х-л “Хилтън”.
БАИТ обслужва чужди интереси, което е недопустимо за една браншова организация, каза  Саша Безуханова, генерален директор на „Хюлет–Пакард” България. Според нея, основна причина за тези действия на БАИТ са големите инвестиции, направени от HP през последната година, тъй като те са заплаха за други фирми в ИТ индустрията, на които служи асоциацията.
Като пример за злонамерени действия на браншовата организация, генералният директор на HP България посочи опитите за провал на договора между корпорацията и българското правителство за финансова подкрепа на ИТ проектите на НР. По-точно, г-жа Безуханова визира неадекватното поведение на БАИТ спрямо най-голямата ИТ инвестиция, правена някога у нас – откриването на глобалния център за дистанционни услуги на HP.
Досега в този център работят около 500 ИТ специалисти и техният брой нараства с всяка изминала седмица, каза Саша Безуханова. Тя добави и че именно тази инвестиция на „Хюлет–Пакард” е поставила България на инвестиционната карта на световната ИТ индустрия и освен това тя отваря и нови работни места.
А в отговор на нападките, че държавата подпомага проектите на фирмата, тя заяви, че е световна практика държавните институции да сключват партньорства с големите инвеститори в даден отрасъл на икономиката.
Корпорацията ще продължи с неотслабваща активност да действа на българския пазар, въпреки оттеглянето от БАИТ. През миналата година компанията стартира нови ицициативи, вкл. студентски програми за обучение в Софийския университет, Техническия университет и Нов български университет, финансирани от HP България. Студентите ще получат дипломи, подобни на тези на световно признати университети като Stanford University и MIT, които ще им осигурят лесен достъп до работа и в чуждестранни фирми.

по темата: „HP напусна БАИТ, като я обвини в опити за уронване на престижа й”

добавете коментар...

  1. Why

    Защо корпорации и асемблатори на компютри членуват в една асоциация. Ясно е предварително, че имат различни интереси. Разводът е неизбежен.

  2. Marto

    Игра на PR.
    Не че някой неща не са верни…но все пак игра на PR

Коментар