Японци пуснаха най-малкия робот в света

  
Японската фирма за производство на играчки Takara Tomy представи миниатюрен хуманоиден робот, предназначен за възрастни, които като деца са играли с оловни войници и изпитват носталгия към миналото. Изобретението ще бъде пуснато в продажба през юли на цена от 29,800 йени (245 долара).

С височина от 16.5 см и тегло 350 грама i-SOBOT се смята за най-малкият робот в света. Играчката се управлява с дистанционно устройство или гласови команди и може да свири, да изговаря прости думи в отговор на човека, който играе с него, както и да имитира някои звуци.
Takara Tomy планира да продава миниробота на мъже между 20 и 40 години, както и на млади бащи с деца, съобщава Sydney Morning Herald. Родителят може да играе сам с робота или заедно със своето дете.
Компютърните игри постепенно превземат японския пазар на играчки. Ето защо производителите на традиционни играчки се опитват да създават нови продукти и се насочват към целеви групи от възрастни потребители, страдащи от носталгия по детството. Ниската раждаемост в Япония също е фактор за увеличаване на производството на играчки за възрастни.
Takara Tomy планира да предложи робота-играчка първо на пазарите в Северна Америка и Китай. Целта й е през първата година да продаде 50 000 роботчета на вътрешния пазар и още 300 000 – на световния.

Коментар