Нова технология задържа робот на всяка повърхност

Свръхзвуков въздушен поток може да задържи робот на всяка повърхност. Успешен експеримент с технологията е проведен от изследователи в Кентърберийския университет, Нова Зеландия.

По принцип, роботите могат да се придвижват по стени и дори по тавани. Повечето от тях имат конструкция, която подражава живи същества с техните лапи и нокти. Решенията от този тип обаче не са универсални, тъй като не позволяват на робота да се задържи на всяка повърхност.

Учените от Нова Зеландия са използвали механизъм, който работи на друг принцип. От отвор на робота излиза въздух с висока скорост, който се ускорява още повече – до над 3000 км/ч и създава нещо като вакуумен пакет около машината. Това позволява на робота да се задържи на всяка повърхност, без да се докосва до нея.

Технологията, приложена от изследователите на Кентърберийския университет, е известна отдавна. Тя се базира на закона на Бернули, като досега се е използвала за захващане на предмети, които не могат да бъдат докоснати, заради тяхната чупливост или стерилитет.

Роботът се задържа на стената или тавана с помощта на пневматични фиксатори. Придвижването става с колела, които все пак докосват повърхността. Очаква се технологията да намери най-различни приложения.

Коментар