Acer излезе втори на европейския пазар за РС

Компютърният производител Acer се изкачи на второ място по продажби на РС в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA регион) през четвъртото тримесечие на 2006 г., сочат данните от проучване на IDC.
Acer измести Dell, който слезе на трета позиция. Начело продължава да бъде HP.
През последното тримесечие за първи път продажбите на лаптопи превишиха тези на настолни РС в Западна Европа, според IDC. Анализаторите обаче очакват десктопите да възстановят позиции през второто тримесечие на 2007 г., тъй като тогава корпорациите ще обновяват РС базата си.
Възходът на Acer се дължи на конкурентните десктоп предложения на компанията и продължаващите силни продажби на лаптопи, обясняват от IDC. Acer задържа своята позиция на водещ доставчик на лаптопи, но среща все по-силна конкуренция от HP, която бележи 62% ръст в продажбите на мобилни компютри през тримесечието.
Като цяло, PC пазарът в EMEA се е увеличил с 10.4% за периода, сочат данните на IDC. И докато продажбите на лаптопи продължават да растат, при десктопите се наблюдава 5.7% спад в Западна Европа. Общо 8.4 милиона лаптопа са продадени през тримесечието, срещу 8 милиона настолни РС.

Коментар