СЗО: Мобилните телефони могат да причинят рак

Световната здравна организация сложи точка на споровете дали мобилните телефони могат да са фатално опасни за здравето на хората. Вчера СЗО излезе с изявление, че електромагнитното излъчване на телефоните може да действа като канцероген, така както и пестицидите DDT, отработените газове от автомобилите и кафето, предаде Асошиейтед Прес.

Заключенията на организацията са направени след анализ на резултатите от изследване на Международната агенция за ракови заболявания към СЗО. Медиците са решили да поставят мобилните телефони в групата 2b, където влизат вероятно канцерогенните фактори.

СЗО призовава да не се драматизира ситуацията, подчертавайки, че дори честото използване на телефони не води обезателно до заболяване от рак. Според експертите, потребителите рискуват много повече, когато шофират, разговаряйки по телефона.

Медиците съветват всички потребители да ползват своите мобилни устройства със слушалки и да ограничат децата си да общуват по телефона, тъй като техните мозъци се развиват и рискът от заболяване е по-голям.

Коментар