Обучиха съдии и полицаи по киберразследване

Приключи първото обучение за съдии, прокурори и полицейски служители в областта на киберпрестъпленията, съобщи Международната академия за обучение по киберразследвания. В рамките на проект „Противодействие на високотехнологичните престъпления и новите форми на организирана престъпност”, финансиран от фондация „Америка за България”, бяха обучени представители на правоохранителните и правоприлагащите органи от цялата страна.

169 (82 прокурори и следователи, 58 съдии, 28 от ГДБОП и ТЗБОП и един системен администратор) бяха участниците в първото ниво от програмата. Презентациите обхванаха максимално широк кръг от проблеми в областта на киберпрестъпленията – финансови измами, интернет пиратство, детска педофилия в интернет, общи познания за компютърните мрежи, различните типове компютърна престъпност, основни нормативни документи в областта и др.

„Този проект има изключително значение за борбата с киберпрестъпленията, поради четири причини: Първо – това е първият проект, събрал на едно място правоохранителни органи, прокурори и съдии да обсъждат проблеми, свързани с разследването и наказателното преследване на компютърни престъпления. Второ – проектът обхвана всички апелативни райони в страната. Трето – създаде една мрежа от добре обучени специалисти. И на последно, но не по маловажност място, постави основите на силно публично-частно партньорство”, – заяви Албена Спасова, председател на Управителния съвет на академията.

Международната академия за обучение по киберразследвания възнамерява да продължи с обученията, като разшири аудиторията. В процес на подготвяне е проект за НАП, за гражданските съдии и териториалните структури на МВР.

Предстои да бъде реализирана и идеята за организиране на кръгла маса, на която да се обсъдят и разрешат законодателни проблеми в областта на кибресигурността. Международната академия за обучение по киберразследвания ще бъде и съорганизатор, съвместно с МВР, на регионална конференция в областта на киберсигурността, предвидена за есента.

Коментари по темата: „Обучиха съдии и полицаи по киберразследване”

добавете коментар...

  1. Бат Илия

    Леле сега тия кютуци като решат, че са станали големи специалисти …

  2. Me

    А възрастна педофилия съществува ли?
    И предлагам обучението да започне с Що е това IP и защо не е равно на документ за самоличност !!!

  3. Sando

    Как така няма нито един ит специалист?

Коментар