Фонд за деца с церебрална парализа стартира с 50 000 лв.

Мобилтел и Фондация Помощ за благотворителността в България обявиха създаването на фонд „Нека повярваме” за подкрепа на деца с церебрална парализа.

Първата сума в новия фонд ще внесе Мобилтел. Тя ще бъде усвоена за развитието на Център за комплексни услуги за деца с детска церебрална парализа (ДЦП) в Дом за медико-социални грижи „Вяра, Надежда и Любов”, град Бургас.

Този дом беше избран след обстоен анализ на експерти от Фондация помощ за благотворителността в България (ФПББ), които са партньор в инициативата.

Новооткритият център ще предлага услуги за повече от 100 деца годишно от Бургас и района. В него те ще могат да получат комплексни здравни, социални и образователни грижи съобразно потребностите си. До момента в Бургас функционират три дневни центъра, които приемат децата с увреждания от града и района. По официални данни са над 1000.

Новото е, че Фонд „Нека повярваме” ще улесни родителите при осигуряване на комплексни грижи за техните деца. За да участват в програмата, родителите е нужно само да подадат заявление към дома в Бургас. С първоначалната сума,  дарена от М-Тел, ще бъдат обучени и назначени трима  рехабилитатори и един психолог. В бъдеще, с набирането на допълнителни средства във фонда, домът ще може да разшири услугите си и обхвата на децата, които да се възползват от тях.

На събитието присъстваха зам.кметът на град Бургас д-р Лорис Мануелян, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани, директорът на РДСП Тони Костова, Елица Баракова, председател на Фондация Помощ за благотворителността в България.

Според данни от проучването в град Бургас и района има нужда от предоставяне на услуги за децата с ДЦП, особено такива, насочени към ранна интервенция на уврежданията. Създаването на центъра ще позволи на децата и семействата не само от територията на общината, а и от цялата Бургаска област, да ползват специализирани услуги, които се базират на цялостно планиране на работата с децата в здравен, социален и образователен аспект.

„Създаването на този център за комплексни услуги за деца с детска церебрална парализа е само първата стъпка, която правим. Нашето желание е в бъдеще примера ни да бъде последван и от други компании, за да подкрепим и направим достоен живота на децата с увреждания. Ето защо създаваме фонд в подкрепа преструктурирането на центровете за деца с увреждания в съответствие с европейските стандарти.  Надяваме се, че в бъдеще той  ще привлече и други големи компании, които имат желание да подадат ръка на децата с увреждания”, каза при представянето на центъра директор „Корпоративни комуникации” на Мобилтел – Нина Мирчева.

Набирателната сметка на фонд „Нека повярваме” за деца с ДЦП е:

Получател/Титуляр: ФПББ
IBAN: BG20RZBB91551000325986
BIC: RZBBBGSF
При банка: Райфайзенбанк (България) ЕАД
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Коментар