Microsoft може да купи Nvidia

Поредна крупна сделка е на път да осъществи Microsoft. Напълно е възможно компанията от Редмънт да погълне разработчика на графични чипове Nvidia, става ясно от публикация в informationweek.com.

Предположенията се базират на съобщение от Nvidia, подадено на 27 май в Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC). В него се казва, че „по условията на сключеното споразумение, ако частно или юридическо лице се обърне с предложение за покупка на 30% (или повече) от нашите акции, то Microsoft има право незабавно да забрани подобна сделка”.

От документа става ясно, че Microsoft има право на вето върху сделките на Nvidia с потенциални купувачи. Това означава, че Nvidia ще отдаде приоритет на Microsoft в случай на продажба и, че вече се подготвят документите за поглъщане.

Засега няма официален коментар по темата от Microsoft. От началото на годината компанията предприе няколко много силни хода, вкл. стратегическо партньорство с Nokia за мобилната платформа Windows Phone и сделка за поглъщане на VoIP доставчика Skype.

Коментар