Нов рекорд при слънчевите клетки

Швейцарски учени подобриха рекорда за енергийна ефективност на гъвкавите тънкослойни CIGS слънчеви клетки, съобщи Empa – Швейцарската федерална лаборатория за материали, наука и технологии.

Съвместно с швейцарската соларна фирма Flisom, Empa постигна 18,7% ефективност при гъвкавите тънкослойни CIGS (copper indium gallium selenide) слънчеви клетки, което е резултат от надграждането им върху полимерна основа. Постижението подобрява рекорда от 17,6%, при който клетките са били изградени върху пласт от стоманено фолио, пише GreenTech.bg.

Соларната ефективност е количеството електричество на квадратен инч, което може да акумулира една слънчева клетка. Докато традиционните силициеви клетки като цяло са по-ефективни, то CIGS панелите имат някои предимства.

CIGS се изработват чрез технология на „отпечатване” върху гигантски ролки от гъвкав материал, което ги прави по-евтини за производителя от традиционните. Освен това те са значително по-леки от силициевите панели, което позволява по-голяма свобода при инсталирането им, както и при избора на рамки и спомагателни материали. И не на последно място доставката им е по-изгодна.

„Последните подобрения в ефективността на клетките се дължат на намаляването на енергийната загуба чрез подобряване на структурните възможности на CIGS слоя. Много важна тук е ниската температура при процеса на утаяване, за да се получат слоевете, както и напояването им с натрий по време на последната фаза. С тези резултати полимерните филми за пръв път доказаха, че са по-добри от металното фолио като носеща основа за постигане на по-голяма ефективност”, уточниха от Empa.

Коментар