Войната между Apple и Adobe приключва

Словесната престрелка между Adobe и Apple, касаеща използването на Flash технологията в iPhone и iPad, изглежда вече приключва. Изпълнителният директор на Adobe Шантану Нарайен заяви миналата седмица, че войната с Apple свърши и, че неговата фирма вече няма спор с Купертино относно интеграцията на Flash и операционната система iOS.


Словесните престрелки между Apple и Adobe вече са минало, увериха от разработчика на Flash технологията
 

Вече няма проблем, тъй като хората могат да използват Flash на своите Apple устройства, стига да поискат, посочи Нарайен, цитиран от IT Pro.

Apple все още взима предпазни мерки спрямо Flash съдържанието в браузърите за мобилни устройства, но има начини това съдържание да заработи и за притежателите на iPhone.

Приложенията, създадени чрез Flash, вече могат да бъдат конвертирани в iOS приложения, посредством софтуерен инструмент, разработен от Adobe.

Нарайен обясни, че спорът не е бил за технологията, а по-скоро заради желанието на Apple да контролира платформата. „Стана пределно ясно, че всичко е проблем с бизнес модела и контрола над платформата – приложенията и App Store”, заяви той.

CEO-то на Adobe похвали Apple за операционната система iOS, като каза, че Стив Джобс и останалите от екипа са свършили отлична работа и са създали една водеща на пазара платформа.

Спорът между Adobe и Apple започна миналата година и прерасна в открита конфронтация със силни думи и от двете страни. Стив Джобс се отказа от Flash в своята мобилна платформа за сметка на HTML 5. Тестове показват, че възпроизвеждането на Flash видео на устройства с iOS може да съкрати живота на батерията.

До края на тази година обаче ще има 130 милиона мобилни устройства, които ще поддържат Flash, заяви Нарайен. Колкото до HTML5, той поясни, че Adobe активно подкрепя развитието на стандарта.

„За да се постигне естетиката и дизайна, който хората искат за тези приложения, Adobe ще съдейства със своя типографски опит и дизайнерски умения”, добави Нарайен.Той потвърди също така, че Adobe ще разработи помощни инструменти за използване на  HTML5, въпреки че технологията конкурира Flash.

по темата: „Войната между Apple и Adobe приключва”

добавете коментар...

  1. emo

    Дано и Adobe да направят Flash за Windows 7 mobile май и там се води война защтото до сега няма Flash за WP7

  2. Pesho

    Това е също толкова отвратително, колко Microsoft да разработва и поддържа Skype. Трябва колкото се може повече хора да ръгат с ножове постоянно тази ламя Adobe.

Коментар