Panasoniс изгражда „умен” град

Японското градско планиране може да бъде доста ужасно, особено в големите градове. Купищата неонови светлини и електрически стълбове, комбинирани с липсата на зеленина, създават някои наистина грозни пейзажи. Panasoniс, заедно с осем партньори се надяват да променят това с нов супер зелен умен град, който трябва да отвори през 2014 г., пише GreenTech.bg.


Така ще изглежда централната част на зеления град на Panasonic

Умният град във Фуджисава  има за цел намаляване със 70% на въглеродните емисии спрямо нивата от 1990 г. Напълно окабеленият град ще обхване 19 хектара на озеленен парцел (бивша собственост на Panasoniс) около 30 мили югозападно от Токио, съобщи CNET News.

Градът ще подслони около 3 000 човека, чиито живот е воден от това да бъдат енергийно съвестни. Около 1000 къщи и сгради ще разчитат на соларни панели, които генерират електричество, а също така и на домашни горивни клетки.

Ще се използват произведените от Panasoniс батерии Ene-Farm, които са с размер на хладилник. Твърди се, че тази батерия може да намали консумацията на енергия и въглеродните емисии съответно до 35% и 48%, в сравнение с типичното японско потребление, както и да намали разходите на едно домакинство за комунални услуги с до $740 годишно.

Плановете за зеления град  предвиждат изграждане на станции за презареждане на електрически превозни средства, LED осветление, камери за наблюдение и „вятърни пътеки”, които да насочват посоката на вятъра. Ще има също и много дървета.

Релизацията на проекта ще струва около $739 милиона, като се очаква всички къщи да бъдат заселени до 2018 г. Няма да е изненада, ако градчето събере толкова много кандидати за живеене. Във Фуджисава има плажове, условия за сърф и много слънце, така че е идеалното място за този експеримент. Ако е успешен, проектът може да се превърне в модел за бъдещи зелени общности.

При положение, че японците в обикновените градове трябва да спазват куп правила като разделяне на боклука в пет категории, можем да си представим какви регулации ще има в тази зелена утопия.

по темата: „Panasoniс изгражда „умен” град”

добавете коментар...

  1. *

    Много хубаво, но по-важното е там се заселят свестни люде. Защото формата не може да компенсира липсата на съдържание. И на друга планета да идем, пак ще пренесем проблемите и недостатъците си с нас.

Коментар