Графичните карти обезмислят паролите

Съвременните графични карти могат лесно да се справят и с най-сложните пароли. В комбинация с подходящ софтуер, GPU-тата правят разбиването на пароли в рамките на протокола NTLM, използван в Windows мрежи, напълно реалистична задача, твърди пред electronista.com известният специалист Виджей Девакумар.

Използвайки видеокарта от среден клас Radeon HD 5770, Девакумар е успял да взломи считаната за много надеждна парола от девет символа за 48 дни, докато по-рано се считаше, че за подобна задача са необходими 43 години. Парола от 5 символа – букви и цифри – бива разкривана само за 24 секунди с новата технология.

Графични решения от висок клас като Radeon HD 6970 решават подобни задачи още по-бързо. С по-нататъшното развитие на графичните чипсети, дори и нескъпи видеокарти, вграждани в лаптопи, ще могат да пробиват пароли за кратко време.

Разработчиците на системи за сигурност и потребителите трябва да си дават сметка за надвисналата опасност и, че днешните средства за защита вече не са надеждни. Трудни за запомняне от хората пароли стават достъпни за кратко време с помощта на обикновени графични чипове. Ето защо в системите за защита ще навлизат по-сигурни средства, като например скенери на пръстови отпечатъци, посочват експертите.

Коментари по темата: „Графичните карти обезмислят паролите”

добавете коментар...

  1. 5ko

    ами за момента и 16 символа да е са 4 видеокарти от последно поколение /а да не говорим няколко компютъра с по 4 видеокарти/ бих казал че възможността е доста голяма да се разбие
    въпреки че за да си купиш сериозно оборудване се предполага че ще вършиш нещо голямо а не за да разбиеш да речем паролата на wireless-а на съседа просто не си заслужава инвестицията защото за същите пари сигурно ще си плащаш нета до живот

  2. kiro666

    Точно това казват – че в близките 10 години ще има такива карти. Пръстовите отпечатъци са надеждни, но не бих искал да ми отрежат пръста за да ми откраднат колата или да ми вземат парите.
    Да съвременните видеокарти разполагат с изключителна мощ и могат бързо да разбият парола, но АКО СИСТЕМАТА БЛОКИРА СЛЕД 10-ИЯ ОПИТ НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС. Много по успешни са методи от рода на XSS и SQLInjection. Така, че известният специалист Виджей Девакумар , може и да е такъв, но му пожелавам да излезе от филма.

  3. The_Ghost

    Тези които са къси се чупят лесно, но от програмна гледна точка ако сложа един стринг с дължина примерно 10 символа( всякакви символи ) и се добави с паролата на някой ( примерно 6 ) и става 16 – е за такава дължина още няма видео карта която да се справи.

  4. tisho

    Някои хора са доста по напред “http://www.download.bg/index.php?cls=news&mtd=single&id=589594”

  5. Mm

    Пълни глупости! Айде да им дам един .рар с парола да видим кое хилядолетие ще го отворят:)

Коментар