ИТ персоналът в българските фирми намалява

Продължават сериозните намаления на персонал в технологични компании, ориентирани основно към продажби на вътрешния пазар, съобщи блогът на агенция CBN.

Практически 12 от 63-те изследвани големи и средни технологични компании с общо около 5500 специалисти вече не осигуряват работни места. Между тях има и компании с близо 20-годишна история, твърди агенцията.

По непотвърдена официално информация, има забавени плащания на заплати в по-големи ИТ фирми и замразяване на дейности в по-малки.

От друга страна, аутсорсинг фирмите и софтуерните компании с доминиращи външни пазари продължават на висока скорост с нови назначения. Вероятно се случва и преливане на кадри, посочва CBN.

Много е възможно продължаващите намаления на приходите и особено на печалбите на телекомите да доведат до допълнително освобождаване или напускане на персонал и в този бизнес сегмент.

Окончателните резултати за CBN за пазара на труда в технологичния сектор за периода от 2000 година насам, отнасящи се до над 500 компании от 10 бизнес сегмента, ще бъдат готови по-късно тази година.

Коментар