Acer и MSI подготвят таблети с APU процесори

Две от най-големите компании за компютри – Acer и MSI – подготвят таблети на базата на новия процесор AMD APU Z Series. Според digitimes.com, Acer е поръчала 60 хиляди броя от ускорения APU чип AMD Z-01. Твърди се, че компанията замисля таблет, предназначен за корпоративния сегмент.


Процесорите AMD APU Z Series ще намерят приложение в корпоративни Windows таблети
 

Освен Acer и MSI, и други производители ще се насочат към APU процесори на AMD. Техните имена не се съобщават към момента.

Интересът към AMD APU е продиктуван от два фактора. Първо, някои производители на таблети решиха да пуснат модели с операционна система Windows 7, поради проблеми с платформата Android 3.0 и очакванията, че следващата версия – Ice Cream Sandwich – няма да бъде готова по-рано от края на 2011 г. Windows 7 устройствата са насочени към корпоративни потребители и ще позволят на компаниите да задържат пазарните си дялове.

Второ, хардуерната Atom платформа за таблети на Intel е сравнително по-скъпа и консумира повече енергия от решенията на AMD, което подтикна производителите да изберат APU APU Z Series.

Новите APU процесори се произвеждат по 40-нанометрова технология на TSMC. Очаква се AMD да достави над 500 хиляди процесора от този тип през втората половина на годината, което ще увеличи конкуренцията при чиповете за таблети.

Коментар