Windows 8 ще промени мобилната индустрия

Избраният от Microsoft подход за разработка на Windows 8 ще промени не само перспективите на новата ОС, но и развитието на индустрията за мобилни устройства, твърдят експерти от digitimes.com.

Интерфейсът на операционната система беше показан наскоро по време на изложението Computex 2011 в Тайпе, Тайван. В него е заложена концепцията Metro UI, използвана в мобилната платформа Windows Phone 7.

Според специалистите, Windows 8 се явява етап в еволюционното развитие на компютърните операционни системи, което ще осигури на Microsoft предимство на пазара на мобилни устройства. Новата ОС може да стане не само средство за конкуренция на Microsoft с мобилните системи Android и iOS, но и да постави началото на конкуренция между платформите за РС и смартфони.

Голямо значение ще има появата на таблети на базата на Windows 8. Устройства от този тип, работещи на хардуерна платформа х86, се очакват на пазара през третото тримесемчие на 2011 г., докато таблетите с Windows 8 и ARM чипове ще излязат не по-рано от първото тримесечие на 2013 г. Това означава, че потенциалните партньори на Microsoft ще си сътрудничат и с нейните конкуренти.

Пазарните перспективи на Windows 8 ще зависят от това ще може ли системата да осигури еднаква ефективност в работата на всички видове устройства, за които системата е предназначена, вкл. PC и таблети.

Според експерти, потребителите на устройства с процесори x86 едва ли ще могат да се възползват от всички предимства на новата платформа, тъй като ще предпочитат да работят с приложенията по старому – с клавиатура и мишка. В пълна степен сензорното управление в Windows 8 ще бъде реализирано в таблетите.

Предполага се също, че Windows 8 ще може да се използва и като платформа за смартфони. Всички приложения за Windows Phone 7, създадени с използване на технологии XNA и Silverlight, ще са съвместими и с Windows 8, което означава, че Microsoft лесно ще приспособи Windows 8 към смартфоните.

Не е изключено в бъдеще Microsoft да унифицира своята платформа, а Windows Phone да се развива на базата на Windows 8.

по темата: „Windows 8 ще промени мобилната индустрия”

добавете коментар...

  1. бай брадър

    може би не са закъснели толкова много, пазара тепърва се отваря за мобилни потребители. а Майкрософт винаги правят нещата с перспектива. аз мисля че ще имат голям успех, още повече след като привлякоха Нокия. с айфоните приключих след излизането на Андроид, за момента това е може би най-успешната платформа, ако нещата се променят това ще е само от полза за потребителите.

  2. Анонимен

    И защо да го правя? 😀 Няма никакъв смисъл да си увреждащ телефона заради някакъв боклук!

  3. Razor

    Повечето хора ползват Windows на PC-тата си. Ако може да го пуснеш на смартфона си дали ще ползваш Android ?

  4. samsunjak

    viva symbian and bada

  5. Милен

    Така е. Изтърваха питомното и сега ще гонят дивото. 4-5 години след Android и iOS да вадиш алтернатива и да създаваш легенди и внушения, че правиш кой знае каква революция, е няма как да мине номера просто, но ако не опитат, няма да са M$. 😉

  6. Мишо

    Нищо няма да промени появата на Windows 8. Винаги като излиза някоя нова версия на техен продукт, то той е винаги революционен и ще промени живота на всички ни. След датата на излизане се разбира, че няма нищо революционно, работи зле и в най-добрия случай са копирали/откраднали идеи от други ОС-и/продукти.

Коментар