Интелски чипове ще движат iPad и iPhone?

Apple може да заложи на чипове от Intel в мобилнитe си устройства от рода на iPad и iPhone. Двете компании водят преговори за сключване на сделка, според която Intel ще доставя x86-съвместими процесори за епълските „джаджи”, твърдят анализатори от Citigroup.

В момента мобилните устройства на Apple разчитат на процесори A4 и A5, произвеждани от Samsung. Тези чипове имат архитектура ARM, която конкурира x86 в мобилния сегмент.

Първоначално, Intel може да доставя ARM чипове на Apple на контрактни начала, като условието е на следващ етап Купертино да премине на x86-съвместими процесори от Intel с ниска енергийна консумация, пише digitimes.com.

Подобна еволюция се наблюдаваше и при персоналните компютри на Apple. В началото те бяха проектирани на основата на процесори Motorola 680XX, след това използваха IBM Power PC, а от 2006-та година насам „маковете” разчитат на Intel x86.

Наскоро в интернет пространството се появиха информации, че Apple мисли за компютри с ARM процесор. Това даде основание на анализаторите да прогнозират бъдещо преминаване на всички „Мас” компютри към алтернативната процесорна архитектура.

Както обикновено обаче, истинските намерения на Apple са обвити в мъгла и важните новини стават достояние на публиката само на официални мероприятия с участието на CEO-то Стив Джобс.

Коментари по темата: „Интелски чипове ще движат iPad и iPhone?”

добавете коментар...

  1. editor

    Здравейте, пише кога е публикувана статията – 10.06.2011

  2. Стив Джоб е жив?! :)

    От кога е тази новина?

Коментар