Google с най-голяма мрежа за електромобили

Google обяви, че е най-големият оператор на станции за зареждане на електрически автомобили с 200 инсталирани такива и още 250 поръчани. Целта на компанията е да оборудва 5% от парковите си места с подобни станции, съобщи GreenTech.bg.

„Нашата система за зареждане вече помогна на няколко служители да решат да си купят електромобили и се надяваме, че и други ще ги последват”, съобщи Ролф Шрайбер, технически програмен мениджър по електрически транспорт в Google, цитиран от CNET News.

При изпълнение на плана за разширяване на инфраструктурата си за зареждане Google ще се снабдява със станции от Coulomb Technologies. Те ще бъдат свързани в мрежа и ще позволяват на хората да използват Google Maps, за да намерят безплатно място за зареждане или да си направят резервация.

Като част от инициативите й за опазване на околната среда, през 2007 компанията закупи Toyota Priuses и Ford Escapes, които са с хибриден дизайн и по-голяма презареждаща се батерия. Освен това Google смята да разшири своя автомобилен парк до повече от 30 превозни средства с купуването на Chevy Volts и Nissan Leafs.

Служителите могат да използват тези автомобили, за да се придвижват в района на фирмата или да правят поръчки. Чрез станции за зареждане и автобуси с биодизел Google спестява 5400 метрични тона въглероден диоксид на година.

Операторите са много важни за преминаване към презареждащи се електромобили, като доставчици на EV станции. Новите превозни средства струват доста повече от бензиновите, но операторите са склонни да помислят за спестяването на разходи от използване на електричество като гориво, вместо бензин или дизел. Освен това автомобилите с алтернативно гориво са начин да се демонстрира корпоративна отговорност.

Google има доста зелени инициативи, включително участия в компании за възобновяема енергия и инвестиции в соларни и вятърни проекти. Разширяването на този парк е част от програмата на компанията за насърчаване на екологичните технологии и практики, обяви Рик Нийдхам, директор на зелените бизнес операции.

„Надяваме се, че и други компании ще обърнат внимание на тези технологии и ще се замислят как могат да ги внедрят в своята работа”, допълни той.

Коментар